Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FBT623SUCUL BİRİNCİL ÜRETİMZorunlu126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu derste mikroalg kültürü, kültür için gerekli koşullar ve fayda sağladığı alanlar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Bölüm Öğretim Üyeleri
Öğrenme Çıktıları
1mikroalgler hakkında bilgi sahibi olur.
2mikroalg kültür yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
3mikroalglerin saklanması hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikroalg kültürü, kültür için gerekli fiziksel koşullar (aydınlatma, sıcaklı, pH, tuzluluk, havalandırma, oksijen seviyesi), mikroalglerin kullanım alanları, mikroalg kültüründeki temel adımlar (örnek toplama, ortam hazırlanması, sterilizasyon, izolasyon ve kültür), saklama yöntemleri (seri kültür, kurutma, liyofilizasyon, dondurarak kurutma, kriyogenik dondurma), alg ürünlerinin hasadı ve depolanması, inceleme yöntemleri ve kontrol yöntemleri konuları bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikroalg kültürü nedir? Mikroalglerin büyüme dinamikleri.
2Mikroalg kültüründe örnek toplama, ortam hazırlanması, sterilizasyon, izolasyon, kültür.
3Mikroalg kültüründe aydınlatma, sıcaklık, pH, tuzluluk.
4Mikroalg kültüründe havalandırma ve oksijen seviyesi.
5Mikroalglerin kullanıldıkları gıda sektörleri.
6Alg metabolitleri.
7Mikroalglerin kullanıldıkları deniz çiftlikleri ve mikroalglerin iyileştirici olarak kullanılması.
8Ara sınav
9Mikroalg kültüründe fiziksel koşullar(aydınlatma, sıcaklık, pH, suyun berraklığı, su hareketleri ve zemin).
10Mikroalglerin kullanım alanları.
11Türkiye’de yapılabilecek bazı makroskobik alg üretim olanakları.
12Saklama yöntemleri (Seri kültür, kurutma, liyofilizasyon, dondurarak kurutma, kriyogenik dondurma).
13Alg ürünlerinin hasadı ve depolanması.
14İnceleme yöntemleri (lam kültürü yöntemi ve asılı damla kültürü yöntemi).
15Kontrol yöntemleri.
16Dönem Sonu Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Sukatar A., 2004. Alg kültür yöntemleri. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No: 184: 168 p.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav144
Final Sınavı144
Derse Katılım14342
Uygulama/Pratik10330
Laboratuvar10330
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma10330
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma10440
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1333342333343
ÖÇ2333343333332
ÖÇ3433353333323
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00