Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FBT615SALMONİD YETİŞTİRİCİLİĞİZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Salmonidae Familyasına ait yetiştiriciliği yapılan türlerin biyolojisi ve yetiştiricilik tekniklerini bilmek; hastalık, beslenme ve çevre isteklerini öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Asst. Prof. Dr. Serkan SAYGUN
Öğrenme Çıktıları
1Salmonidler hakkında ayrıntılı biyolojik ve ekolojik bilgiyi öğrenir.
2Salmonid yetiştiriciliğinin temel ilkelerini bilir.
3Salmonid türlerinin kültüre alma tekniklerini öğrenir.
4Salmonid yetiştiricliği üzerine çalışmalar yapabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Salmonid Yetiştiriciliği dersinde genel Salmonid taksonomisi, biyolojisi, anatomisi ve yetiştiriciliği yapılan türlerin üreme biyolojisi, anaç teminleri, yumurta alımı, yabanıl türlerin kültüre alınmaları, smolt üretimi, deniz ve tatlı su kafeslerinde yetiştirme teknikleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Salmonid yetiştiriciliğinin tarihsel gelişimi
2Atlantik salmonları, Pasifik salmonları, Alabalıkgiller (Arktik alası, Gökkuşağı alası) vd. salmonidlerin biyolojisi ve ekolojisi
3Salmonidlerin üreme biyolojisi ve çevre istekleri
4Atlantik ve Pasifik Salmonunda Anaç Temini ve kuluçka teknikleri
5Ön yavru büyütme ve yavru büyütme sistemleri, ilk yemleme, stoklama yoğunluğu
6Salmonidlerin yem istekleri ve kuru karma yem özellikleri, yemleme
7Smolt üretimi: Tanklarda, havuzlarda ve ağ kafeslerde.
8Arasınav
9Semirtme ve Stok yönetimi: Deniz de ağ kafeslerde ve kıyı ötesi kafeslerde semirtme
10Yetiştiricilik dönemi çalışmaları: Balıkların taşınması, boylama işlemleri, aşılama işlemleri gibi sonbahar hazırlıkları.
11Salmonidlerin büyüme parametreleri (Spesifik büyüme oranı, yem değerlendirme oranları ve boyca sınıflandırılması) ve hastalıkları ile mücadele yöntemleri.
12Slamonidlerin hasat teknikleri, işlemesi ve pazarlaması
13Karadeniz ve Arktik alası anaç yönetimi, yumurtlatma, yavru temini ve kuluçka özellikleri
14Gökkuşağı alabalığı anaç yönetimi, yumurtlatma, yavru temini ve kuluçka özellikleri
15Salmonidlerin yetiştiriciliğinde genetik ıslah ve seleksiyon konuları
16Yarıyılsonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Pennell, W. And Barton, W.A., 1996. Principles Of Salmonid Culture, Developments In Aquaculture And Fisheries Science, 29. Elsevierscience, B.W, Amsterdam.1071p. Willoughby, S., 1999. Manual of Salmonid Farming. Wiley-Blackwell, 344p. Johnston, G., 2002. Arctic Charr Aquaculture. Fishing News Books, Blacwell Publish., Oxford, 292p. Harris, G. And N.Milner, 2004. Sea Trout:Biology, Conservation And Management. Proceedings of the First International Sea Trout Symposium, Cardiff, July 2004, 522p. Mills, D., 2003. Salmon At The Edge. Blackwell Publishing, Oxford, 322p. Stead S. M. And Laird, L., 2002. The Handbook of Salmon Farming. Springer Praxis Books, 535p. Çelikkale, M.S.,1994. İç Su Balıkları Yetiştiriciliği. Cilt 1. KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi yayınları, Trabzon. 419s. Timur, M. ve Ekici, A., 2009. Balık Islahı. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 104s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav133
Final Sınavı133
Derse Katılım14342
Beyin Fırtınası236
Rapor Hazırlama7535
Rapor Sunma717
Bireysel Çalışma14342
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma7535
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma133
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma133
Rapor717
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)186
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1444 5       
ÖÇ2444 5     4 
ÖÇ3444 5       
ÖÇ4444 5    4  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00