|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FBT611 | BALIKÇILIK VE KIYI EKOSİSTEMİNE ETKİLERİ | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin amacı avcılık ve farklı av araçlarının kıyı ekosistemine etkileri, çevre dostu av araçlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının sağlanması, yetiştiricilik, işleme ve balıklandırma çalışmaları ile çevreye verilen zararların azaltılması. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Bölüm Öğretim Üyeleri | Öğrenme Çıktıları | 1 | kıyısal ekosistem ve avcılığın ekosistem üzerindeki etkilerini açıklayabilirler | 2 | kıyısal çevrenin korunması için çevre dostu av araçlarının seçimi ve kullanılmasını tavsiye edebilirler | 3 | hayalet avcılık ve etkisinin en aza indirilmesi konusunda alınacak önlemleri ortaya koyabilirler |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Kıyı ekosistemi ve balıkçılık, çeşitli av araçları ve avlanma yöntemlerinin hedef türe, aynı ortamdaki flora, fauna ve zemine etkileri, hayalet balıkçılık, nedenleri, etkileri ve mücadele yöntemleri, ayrışabilir hammadde seçimi, sürdürülebilir balıkçılık, yetiştiricilik, işleme ve balıklandırma faaliyetlerinin çevresel etkileri. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Giriş ve dersin önemi | | | 2 | Balıkçılık ve kıyı ekosistemi | | | 3 | Av araçları ve avlanma yöntemleri, aktif (gırgır, trol direç) ve pasif (Uzatma ağları, paraketa, tuzaklar ve sabit dalyanlar)av araçlarının etkileri. | | | 4 | Aynı ortamdaki flora, fauna ve zemin üzerine dolaylı ve doğrudan etkiler. | | | 5 | Hayalet balıkçılık, nedenleri, etkileri ve alınması gereken önlemler. | | | 6 | Yetiştiricilik ve işleme faaliyetlerinin ekosisteme etkileri, ayrışabilir hammadde seçimi,kimyasal kirleticiler. | | | 7 | Sürdürülebilir balıkçılık, temel prensipler ve balıkçılık yönetimi ile ilişkisi. | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Trol ve direçlerin ekosistem alanlarına etkileri iyileştirilmesi | | | 10 | Yönetim stratejileri, kirlilik, ötrofikasyon | | | 11 | Yetiştiriciliğin kıyı ekosistemine etkileri. | | | 12 | İç sularda ve deniz kafeslerinde yetiştiriciliğin etkileri | | | 13 | Çevre ve ekosistem, Biyolojik kaynaklar, ekosistem kaynakları | | | 14 | Doğal(endemic) olmayan türler, hastalık, kimyasalların suya etkileri. | | | 15 | Ödev | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Seyhan, K., Başusta, N., 2008. Kıyısal Ekosistem, Ankara, 204 s., Nobel Yayınları, Yayın No: 1263.
Laevastu, T., Larkins, H. A., 1981. Marine Fisheries Ecosystem Its quantitative evaluation and management, Fishing Newsbooks Ltd. England, 162 p. ISBN: 0852381166. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 | Final Sınavı | 1 | 3 | 3 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Alan Çalışması | 10 | 3 | 30 | Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|