Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BAH647ÜZÜMLERDE ÇEŞİT TANIMLAMAZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
• Asma türleri ve çeşitlerinin morfolojik ve genetic tanımlama metotları konusunda temel bilgi sağlamak • Sofralık, kurutmalık ve şaraplık üzüm çeşitlerini öğretmek • Asma genetik kaynaklarının önemini öğretmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Hatice BİLİR EKBİÇ
Öğrenme Çıktıları
1
2
3
4Ampelografide kullanılan organlar ve ampelografik önemi hakkında bilgi sahibi olmak
5Ampelografik araştırmalarda kullanılan fenotipik ve genetik tanımlama yöntemleri hakkında bilgi edinin
6Sofralık, kurutmalık ve şaraplık çeşitleri bilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Ampelografinin tanımı ve tarihçesi • Vitis cinsinin sistematik ve karşılaştırmalı özellikleri • Asma gen merkezleri • Ampelografide kullanılan organlar ve ampelografik önemleri • Ampelografik çalışmalarda kullanılan fenotipik ve genetik tanımlama yöntemleri • Saf ve Melez anaçların tanıtılması • Sofralık, Kurutmalık, şaraplık ve şıralık üzüm çeşitlerinin tanıtılması
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Ampelografinin Tanımı ve Tarihçesi
2Vitis Tür ve Alt Türlerinin Sınıflandırılması Ve Organografik Tanımı
3Ampelografide Kullanılan Organlar ve Ampelografik Önemleri
4Tür ve Çeşitlerin Morfolojik Karakterizasyonunda Kullanılan Sistem ve Metodlar
5Deskriptörün Tanıtımı ve Kullanımı
6Deskriptörün Tanıtımı ve Kullanımı
7Deskriptörün Tanıtımı ve Kullanımı
8Arasınav
9Ampelografik Çalışmalarda Kullanılan Moleküler Tanımlama Yöntemleri
10Ampelografik Çalışmalarda Kullanılan Moleküler Tanımlama Yöntemleri
11Ampelografik Çalışmalarda Kullanılan Moleküler Tanımlama Yöntemleri
12Beyaz ve Renkli Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Özellikleri
13Beyaz ve Renkli Şaralık ve Şıralık Üzüm Çeşitlerinin Özellikleri
14Kurutmalık Üzüm Çeşitlerinin Özellikleri
15Bağcılıkta Kullanılan Başlıca Anaçlar ve Özellikleri
16Dönem Sonu Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Çelik, S., 1998. Bağcılık. Anadolu Matbaa Ambalaş San. ve Tic. Ltd.Şti., 425 s., Tekirdağ Ders Notları Çelik, H., 2002. Üzüm Çeşit Kataloğu. SunFidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi 2, 137 s., Ankara Anonim, 1997. Descriptors for Grape, Intern Board for Plant Genetic Resources 58 pp.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma159135
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11717
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11717
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)215
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1545444
ÖÇ2545444
ÖÇ3545444
ÖÇ4      
ÖÇ5      
ÖÇ6      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00