Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BAH647 | ÜZÜMLERDE ÇEŞİT TANIMLAMA | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
• Asma türleri ve çeşitlerinin morfolojik ve genetic tanımlama metotları konusunda temel bilgi sağlamak
• Sofralık, kurutmalık ve şaraplık üzüm çeşitlerini öğretmek
• Asma genetik kaynaklarının önemini öğretmek
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Hatice BİLİR EKBİÇ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | | 2 | | 3 | | 4 | Ampelografide kullanılan organlar ve ampelografik önemi hakkında bilgi sahibi olmak | 5 | Ampelografik araştırmalarda kullanılan fenotipik ve genetik tanımlama yöntemleri hakkında bilgi edinin | 6 | Sofralık, kurutmalık ve şaraplık çeşitleri bilir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
• Ampelografinin tanımı ve tarihçesi
• Vitis cinsinin sistematik ve karşılaştırmalı özellikleri
• Asma gen merkezleri
• Ampelografide kullanılan organlar ve ampelografik önemleri
• Ampelografik çalışmalarda kullanılan fenotipik ve genetik tanımlama yöntemleri
• Saf ve Melez anaçların tanıtılması
• Sofralık, Kurutmalık, şaraplık ve şıralık üzüm çeşitlerinin tanıtılması
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Ampelografinin Tanımı ve Tarihçesi | | | 2 | Vitis Tür ve Alt Türlerinin Sınıflandırılması Ve Organografik Tanımı | | | 3 | Ampelografide Kullanılan Organlar ve Ampelografik Önemleri | | | 4 | Tür ve Çeşitlerin Morfolojik Karakterizasyonunda Kullanılan Sistem ve Metodlar | | | 5 | Deskriptörün Tanıtımı ve Kullanımı | | | 6 | Deskriptörün Tanıtımı ve Kullanımı | | | 7 | Deskriptörün Tanıtımı ve Kullanımı | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Ampelografik Çalışmalarda Kullanılan Moleküler Tanımlama Yöntemleri | | | 10 | Ampelografik Çalışmalarda Kullanılan Moleküler Tanımlama Yöntemleri | | | 11 | Ampelografik Çalışmalarda Kullanılan Moleküler Tanımlama Yöntemleri | | | 12 | Beyaz ve Renkli Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Özellikleri | | | 13 | Beyaz ve Renkli Şaralık ve Şıralık Üzüm Çeşitlerinin Özellikleri | | | 14 | Kurutmalık Üzüm Çeşitlerinin Özellikleri | | | 15 | Bağcılıkta Kullanılan Başlıca Anaçlar ve Özellikleri | | | 16 | Dönem Sonu Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Çelik, S., 1998. Bağcılık. Anadolu Matbaa Ambalaş San. ve Tic. Ltd.Şti., 425 s., Tekirdağ
Ders Notları
Çelik, H., 2002. Üzüm Çeşit Kataloğu. SunFidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi 2, 137 s., Ankara
Anonim, 1997. Descriptors for Grape, Intern Board for Plant Genetic Resources 58 pp.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 15 | 9 | 135 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 17 | 17 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 17 | 17 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ4 | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|