Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
AİS2052016191BESLENMEZorunlu233
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersi alan öğrencinin yeterli ve dengeli beslenmeyi bilmek, beslenmenin sağlıkla ilişkisini kavramak, temel beslenme bilgisine sahip olması beklenir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr.Gor.Özgül BOSTAN
Öğrenme Çıktıları
1Yeterli ve dendeli beslenmeyi bilir ve uygular.
2Besin gruplarını tanır . Özel durumlarda ve hastalıklarda uygun besin menüleri hazırlayabilir.
3Besinlerin saklanması ve besin satın alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini bilir.
4Besin israfinı önleyebilir .Beslenme eğitimi yapabilir.
5
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Dersin İçeriği Bireyin, ailenin ve toplumun sağlıklı yaşamı için gerekli başlıca besin öğeleri ve kaynaklarını bilmek. Besinlerin vücuttaki görevlerini bilmek.Yeterli ve dengeli beslenme kurallarını bilmek. Besin yetersizliğinin neden olduğu sorunları ve uygun hemşirelik girişimlerini yapmak. Özel durumlardaki beslenmeyi bilmek. Kişilere ve hastalara beslenme eğitimi vermek. Besin israfının önlenmesi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenme ile ilgili kavramlar ve beslenmenin önemi
2Besin öğelerinin gruplandırılması ve işlevleri(Organik-inorganik besinler)
3Besin öğelerinin gruplandırılması ve işlevleri(Organik-inorganik besinler)
4Besinlerin enerji değerleri ve kişi enerji gereksinimi Energy values of nutrients and other energy requirements
5Başlıca besin grupları(et- et ürünleri-kanatılı hayvan etleri-balıklar).
6Başlıca besin grupları (yumurta ,süt ve süt ürünleri,yağlar)
7Başlıca besin grupları(Kurubaklagiller ve yağlı tohumlar,tahıllar)
8Ara sınav
9Besinlerin saklanması ve işlenmesi.
10Özel durumlarda beslenme(Gebe –emzikli ve 0 -5 yaş çocuk beslenmesi, okul çocuklarının ve adölesan beslenmesi)
11Özel durumlarda beslenme(yaşlı-şişman -zayıf kişilerin beslenmesi -sporcu ve işçilerin beslenmesi)
12Sık görülen hastalıklarda beslenme (Kalp-damar,diabet,börek hastalıklarında beslenme)
13Sık görülen hastalıklarda beslenme (GİS,karaciğer,kanser hast.beslenme),
14Sık görülen hastalıklarda beslenme (Alerji-besin intoleransında ve nfeksiyon hasalıklarında beslenme
15Beslenme eğitimi ve beslenme israfının önlenmesi
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Prof. Dr. Ayşe BAYSAL GENEL BESLENME İlave Kaynak: Bölüm tarafından sağlanan ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma7321
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7321
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma7321
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)95
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18
ÖÇ14545 4544 445     
ÖÇ24534 4544 444     
ÖÇ33534 4544         
ÖÇ44545 5544 445     
ÖÇ5                  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00