Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | AİS2052016191 | BESLENME | Zorunlu | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersi alan öğrencinin yeterli ve dengeli beslenmeyi bilmek, beslenmenin sağlıkla ilişkisini kavramak, temel beslenme bilgisine sahip olması beklenir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr.Gor.Özgül BOSTAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yeterli ve dendeli beslenmeyi bilir ve uygular. | 2 | Besin gruplarını tanır . Özel durumlarda ve hastalıklarda uygun besin menüleri hazırlayabilir. | 3 | Besinlerin saklanması ve besin satın alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini bilir. | 4 | Besin israfinı önleyebilir .Beslenme eğitimi yapabilir. | 5 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Dersin İçeriği
Bireyin, ailenin ve toplumun sağlıklı yaşamı için gerekli başlıca besin öğeleri ve kaynaklarını bilmek. Besinlerin vücuttaki görevlerini bilmek.Yeterli ve dengeli beslenme kurallarını bilmek. Besin yetersizliğinin neden olduğu sorunları ve uygun hemşirelik girişimlerini yapmak. Özel durumlardaki beslenmeyi bilmek. Kişilere ve hastalara beslenme eğitimi vermek. Besin israfının önlenmesi.
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Beslenme ile ilgili kavramlar ve beslenmenin önemi | | | 2 | Besin öğelerinin gruplandırılması ve işlevleri(Organik-inorganik besinler) | | | 3 | Besin öğelerinin gruplandırılması ve işlevleri(Organik-inorganik besinler) | | | 4 | Besinlerin enerji değerleri ve kişi enerji gereksinimi
Energy values of nutrients and other energy requirements
| | | 5 | Başlıca besin grupları(et- et ürünleri-kanatılı hayvan etleri-balıklar). | | | 6 | Başlıca besin grupları (yumurta ,süt ve süt ürünleri,yağlar) | | | 7 | Başlıca besin grupları(Kurubaklagiller ve yağlı tohumlar,tahıllar) | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Besinlerin saklanması ve işlenmesi. | | | 10 | Özel durumlarda beslenme(Gebe –emzikli ve 0 -5 yaş çocuk beslenmesi, okul çocuklarının ve adölesan beslenmesi) | | | 11 | Özel durumlarda beslenme(yaşlı-şişman -zayıf kişilerin beslenmesi -sporcu ve işçilerin beslenmesi) | | | 12 | Sık görülen hastalıklarda beslenme (Kalp-damar,diabet,börek hastalıklarında beslenme) | | | 13 | Sık görülen hastalıklarda beslenme (GİS,karaciğer,kanser hast.beslenme), | | | 14 | Sık görülen hastalıklarda beslenme (Alerji-besin intoleransında ve nfeksiyon hasalıklarında beslenme | | | 15 | Beslenme eğitimi ve beslenme israfının önlenmesi | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Prof. Dr. Ayşe BAYSAL GENEL BESLENME
İlave Kaynak: Bölüm tarafından sağlanan ders notları
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 4 | 5 | | 4 | 5 | 4 | 4 | | 4 | 4 | 5 | | | | | | ÖÇ2 | 4 | 5 | 3 | 4 | | 4 | 5 | 4 | 4 | | 4 | 4 | 4 | | | | | | ÖÇ3 | 3 | 5 | 3 | 4 | | 4 | 5 | 4 | 4 | | | | | | | | | | ÖÇ4 | 4 | 5 | 4 | 5 | | 5 | 5 | 4 | 4 | | 4 | 4 | 5 | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|