Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
DUİM2022016252ELEKTRONİK SEYİR SİSTEMLERİZorunlu244
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Elektronik seyir cihazlarının ve sistemlerinin çalışma prensibini ve kullanımını öğrencilere öğretmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1radar,echo sounder, speed logs and gpsi kullanabilirler
2radarda hedefleri pilotlayabilirler
3ECDIS'i kullanabilirler
4değişik seyir senaryolarında elektronik seyir ekipmanlarını kullanabilirler
5radarda görüntü türlerini açıklayabilirler
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Cayro pusla ve çalışma prensibi, Sperry ve Anschütz puslaları, ağırlık kontrolü, salınım ve söndürme, izleme düzeni ve ripiterler, cayro puslanın çalıştırılması ve hataları. Göndericili mıknatıs pusla. Otomatik pilot. Ses dalgalarının suda yayılması. Ekolu iskandil, paraketeler, sonar. Elektromagnetik dalgaların yayılması. Telsiz kerteriz aygıtı. Faksimil. Navtex. Hiperbolik seyir sistemleri, LoranC, Decca, Omega. Uydu seyir sistemleri, Transit ve GPS. Tümleşik seyir sistemi. Elektronik Harita Gösterim Bilgi Sistemi (ECDIS).
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Elektrikli İskandil; Su altı ses fiziği ve sesin sudaki yayılımı, Eko iskandilin çalışma prensibi, Eko iskandilin blok diyagramı, Rekorder ve ekometre indikatörleri, Eko iskandilin kontrolleri, Eko iskandilin verimli çalıştırılması. Yanlış ekolar, alet ve ölçek hataları, Draft ve trim düzenlemesi, Elektrikli iskandilin bakımı ve kağıdının değiştirilmesi
2Paraketler; Seyirde kullanılan sürat kavramları, Elektromağnetik paraketler, Pervaneli paraketler, Basınçlı parakeler, Doppler olayının fiziksel açıklaması, Doppler paraketlerinin çalışma prensipleri. Akustik paratelerin kontrolleri, Akustik parakete ile derin suda hız ölçümü, Parakete hataları, kesinlik ve hataların düzeltilmesi, Parakete indikatörleri, Parakete verilerinin diğer seyir aygıtlarına iletimi.
3Yer Küresel Mevki Sistemi (GPS); GPS'nin temel çalışma prensibi, GPS'in uydu, yer ve gemi bölümleri, GPS sisteminde kullanılan frekansları, GPS kodlama sistemi, GPS sisteminde mevki bulma esasları.GPS mevkisinin kesinlik sınırları, Denizde kullanılan kullanılan GPS alıcılarının türleri, DGPS sistemi ve çalışma prensibi, Uydu seyir sisteminin temel çalışma ilkesi, GPS ile uydu seyir sisteminin farkı.
4Hiperbolik Seyir Sistemleri; Hiperbolik mevki bulma sisteminin temel prensibi, hiperbolik mevki hatlarının bulunması. Elektronik Haritalar; Elektronik seyir haritalarının özellikleri, ECDIS'ın uluslararası standartları, ECDIS işletim fonksiyonları ve veri tabanı.
5ECDIS ile Radarın birlikte kullanımı, ECDIS ile seyir planlaması. Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS); AIS'in çalışma prensibi, AIS'ın unsurları, AIS transponderleri.
6AIS içinde dinamik ve statik bilgi akışı, AIS uygulama kuralları ve yürülük. Sefer Veri Kayıtçıları (VDR);VDR kullanımının amacı, VDR'nin çalışma prensibi, VDR ile kaydedilecek bilgiler, VDR ile kaydedilecek bilgilerin kullanımı, Uygulama kuralları ve yürürlük.
7Temel Radar Teorisi; Radarın temel çalışma prensibi, Radar blok diyagramı. Radyasyon ve emniyet önlemleri, Radar tipleri ve çalışma bantları, Radar Huzmesi.
8Arasınav
9Radar görüntüsüne etki eden faktörler, Radarın yetenek ve sınırlılıkları, Radar verimlilik standartları, IMO Karar A.477(XII).Radarın İşletimi. Radarda görüntü tipleri, Radar kontrollerinin kullanılması,Radar Görüntüsünün kurulması ve devam ettirilmesi, Radarla mesafe ve kerteriz ölçümü, El ile Radar plotlaması.
10Göreli hareket üçgeninin kurulması, Hedef gemilerin rota, hız ve hedef açılarının hesaplanması, EYN ve EYNZ, Çatışmadan kaçınma amaçlı manevrada plotlama uygulamaları. Radar raporu. Radarın Seyirde Kullanılması; Radarla mevki bulmak, Radarın güvenliğe ve seyire katkısı, Radar kullanarak plotlamasız sakınma manevrası yapmak, Radarla seyirde paralel indeks kullanımı.
11Otomatik plotlama sistemleri; Yarı otomatik ve tam otomatik plotlamalı radarlar, ARPA'nın çalışma prensibi.
12ARPA için IMO Verimlilik Standartları, Hedeflerin markalanması, İzleme yeteneği ve sınırlılıklar, Otomatik Radar Plotlama Aygıtı (ARPA); ARPA'nın sembol ve kontrolleri. Yarı otomatik ve tam otomatik plotlamalı radarlar, ARPA'nın çalışma prensibi, ARPA için IMO Verimlilik Standartları, Hedeflerin markalanması,
13ARPA'da izleme yeteneği ve sınırlılıklar, ARPA'nın sembol ve kontrolleri, Veri işleme gecikmesi. Kısa sınav, ARPA Sistemlerinin Operasyonu, ARPA görüntüsünün kurulması ve devam ettirilmesi, ARPA Radar Görüntü tipleri.
14Hedefe ait bilgilerin elde edilmesi, Olası Çatışma Noktaları, Olası Tehlike Alanı. ARPA verilerinde hata oluşumu, Sistem verilerinin kesinlik testleri. ARPA görüntüsünden bilgi elde etmek, ARPA verilerinin değerlendirilmesi, ARPA ve COLREG.
15ARPA Sistemlerinin Operasyonu, ARPA görüntüsünün kurulması ve devam ettirilmesi, ARPA Radar Görüntü tipleri.
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Belirdi, N., Elektronik Seyir 1, 144 s., 1984, İstanbul
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14114
Bireysel Çalışma5420
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma6318
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6424
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)108
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1555421155232
ÖÇ2445431154221
ÖÇ3454522133111
ÖÇ4555511133111
ÖÇ5445411123111
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00