Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BTB1302017251 | MESLEKİ TERMİNOLOJİ | Zorunlu | 1 | 2 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı; öğrencilerin mesleklerinde karşılaşacağı genel bazı terimleri, özellikle balıkçılık, su ürünleri ve denizcilik alanlarında kullanılan terminolojiyi öğrenmelerini ve mesleğe ısınmalarını sağlamaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Bölüm Öğretim Üyeleri |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Genel olarak mesleki dilde kullanılan terimleri öğrenir | 2 | Balıkçılık, su ürünleri temel bilimleri, yetiştiriciliği ve hastalıkları, su ürünleri işlemesi, denizcilik vd. ilgili alanlardaki başlıca terimleri bilir, doğru olarak kullanır ve kullanılmasına katkıda bulunur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu dersin içeriği; balıkçılık teknolojisi mühendisliği, denizcilik ve diğer paydaş bilimlerdeki meslektaşların kullandığı mesleki dilde geçen genel terimlerin bir bölümünü oluşturmaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mesleki Terminolojiye Giriş: Mühendis, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi kimdir?
Balıkçılıkta Temel Bilimler Terimleri: Genel Biyoloji | | | 2 | Balıkçılıkta Temel Bilimler Terimleri : İhtiyoloji, Taksonomi, Genel Zooloji | | | 3 | Balıkçılıkta Temel Bilimler Terimleri: Ekoloji, Limnoloji | | | 4 | Balıkçılıkta Temel Bilimler Terimleri: Oşinografi, Su Kimyası | | | 5 | Balıkçılıkta Temel Bilimler Terimleri: Genetik, Mikrobiyoloji vb. konular | | | 6 | Balıkçılık Terimleri: Avcılık, Av araçları | | | 7 | Balıkçılık Terimleri: Balıkçılık yönetimi, Amatör Balıkçılık | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Balıkçılık Terimleri: Gemicilik, Denizcilik, Deniz Hukuku
| | | 10 | Su Ürünleri Yetiştiriciliği Terimleri: Balık Yetiştiriciliği ve Hastalık | | | 11 | Su Ürünleri Yetiştiriciliği Terimleri: Kabuklu ve Yumuşakça Yetiştiriciliği | | | 12 | Su Ürünleri Yetiştiriciliği Terimleri: Akvaryum, canlı yem vb. yetiştiricilik konuları | | | 13 | Su Ürünleri İşleme Teknolojileri Terimleri: Balık vb. deniz ürünleri | | | 14 | Su Ürünleri İşleme Teknolojileri Terimleri: Omurgasız vb. su ürünleri | | | 15 | Su Ürünleri İşleme Teknolojileri Terimleri: Muhafaza ve kontrol | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Türk Dil Kurumu, 2009. Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü.
BAGTR, 2007. Balıkçılık Terminolojisi. Balıkçılık Araştırma Grubu.
Dear, İ., Kemp, P., 2005. A'dan Z'ye Yelkende Denizcilik Terimleri Sözlüğü. (Çev. Orkun SOYER), Kropi Yayınları.
Akdoğan, R., 1988. Türkçe-İngilizce Ansiklopedik Denizcilik Sözlüğü.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ2 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|