Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZBK4022016958 | BİTKİ BAKTERİ HASTALIKLARI | Zorunlu | 4 | 8 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders, bitkilerde hastalıklara neden olan bakteri türlerinin; ekonomik önemleri ve yayılışları, konukçuları, neden olduğu belirtiler, biyolojileri ve bunlara karşı uygulanan mücadele yöntemleri hakkında öğrencilere bilgi vermeyi amaçlamaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Arzu SEZER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bitkilerde hastalığa neden olan bakteri gruplarını ve genel özelliklerini hakkında bilgi sahibidir. | 2 | Önemli bitki bakteri hastalıklarını ve neden oldukları belirtileri hakkında bilgi sahibidir. | 3 | Bakteriyel hastalıklarla mücadelede hangi yöntemleri kullanması gerektiği hakkında bilgi sahibidir. | 4 | | 5 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Kültür bitkilerinde görülen bakteriyel hastalıkların belirtileri, hastalığa neden olan etmenlerin ayırıcı özellikleri, bulaşma ve yayılma yolları, bunlara karşı uygulanan savaş yöntemleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Bitki patojeni bakterilerin genel özellikleri ve bitkilerde oluşturduğu genel belirtiler | | | 2 | Yumuşak çekirdekli meyvelerde bakteriyel hastalıklar | | | 3 | Sert çekirdekli meyvelerde bakteriyel hastalıklar
| | | 4 | Sebzelerdeki bakteriyel hastalıklar
| | | 5 | Sebzelerdeki bakteriyel hastalıklar
| | | 6 | Rhizobiaceae familyası bakterileri | | | 7 | Patates ve pancardaki bakteriyel hastalıklar
| | | 8 | Arasınav
| | | 9 | Baklagillerdeki bakteriyel hastalıklar
| | | 10 | Tahıllardaki bakteriyel hastalıklar
| | | 11 | Turunçgillerdeki bakteriyel hastalıklar
| | | 12 | Süs bitkileri bakteriyel hastalıkları
| | | 13 | Tohum kökenli bakteriyel hastalıklar ve mücadele yöntemleri
| | | 14 | Diğer bitki bakteri hastalıkları
| | | 15 | Bakteriyel hastalıklarla mücadele yöntemleri ve genel değerlendirme
| | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Agrios, G.N. 2005. Plant Pathology. Elsevier Academic Press, Fifth Edition. Califronia. 948 p.
Saygılı, H. Şahin, F., Aysan, Y. 2006. Fitobakteriyoloji. Bornova, İzmir. 530 s. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 8 | 4 | 32 |
Bireysel Çalışma | 8 | 4 | 32 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | ÖÇ2 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 3 | 2 | 4 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|