Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZBK4072016958BİTKİ FUNGAL HASTALIKLARIZorunlu473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu ders, bitkilerde hastalıklara neden olan fungus türlerinin; ekonomik önemleri ve yayılışları, konukçuları, neden olduğu belirtiler, biyolojileri ve bunlara karşı uygulanan mücadele yöntemleri ve kullanılan ilaçlar hakkında öğrencilere bilgi vermeyi amaçlamaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Assoc. Dr. Muharrem TÜRKKAN
Öğrenme Çıktıları
1Bitkilerde hastalığa neden olan fungus türleri hakkında bilgi sahibidir.
2Bitkilerde oluşan belirtilerin hangi hastalığa ait olduğu hakkında bilgi sahibidir.
3Hastalık etmeni fungus türünün morfolojik özellikleri hakkında bilgi sahibidir.
4Hastalığın ekonomik önemini ve yayılma koşulları hakkında bilgi sahibidir.
5Hastalıklarla mücadelede hangi yöntemleri kullanması gerektiği hakkında bilgi sahibidir ve gerekiyorsa reçete yazar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Kültür bitkilerinde görülen fungal hastalıkların belirtileri, hastalığa neden olan etmenlerin ayırıcı özellikleri, hayat döngüleri, bulaşma ve yayılma yolları, bunlara karşı uygulanan savaş yöntemleri ve ülkemizde ruhsatlı preparatlar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Chytridiomycota bölümündeki bitki patojeni türler; Physoderma, Urophlyctis, Synchytrium ve Olpidium türlerinin genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
2Zygomycota bölümündeki bitki patojeni türler; Rhizopus, Mucor ve Coanephora türlerinin genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
3Ascomycota bölümündeki bitki patojeni türler; Botryosphaeria, Guignardia, Euryachora ve Mycosphaerella türlerinin genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
4Ascomycota bölümü, Dothideomycetidae altsınıfındaki bitki patojeni türler; Elsinoe, Leptosphaeria, Cochliobolus ve Leptosphaerulina, türlerinin genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
5Ascomycota bölümü, Dothideomycetidae altsınıfındaki bitki patojeni türler; Pleospora, Pyrenophora Setosphaeria ve Venturia türlerinin genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
6Ascomycota bölümü, Erysiphomycetidae (küllemeler) ve Eurotiomycetidae (depo çürüklükleri) alt sınıfındaki bitki patojeni türlerin genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
7Ascomycota bölümü, Leotiomycetidae altsınıfındaki bitki patojeni türler; Blumeriella, Diplocarpon, Botrytis, Monilinia, Sclerotinia, Rhytisma ve Lophodermium türlerinin genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
8Arasınav
9Ascomycota bölümü, Sordariomycetidae alt sınıfındaki bitki patojeni türler; Valsa, Cryphonectria, Gnomonia, Glomerella, Claviceps ve Nectria türlerinin genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
10Ascomycota bölümü, Sordariomycetidae alt sınıfındaki bitki patojeni türler; Ophiostoma, Rosellinia, Xylaria, Magnaporthe ve Gaeumannomyces türlerinin genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
11Ascomycota bölümü, Taphrinomycetidae altsınıfındaki bitki patojeni türler; Taphrina türlerinin genel özellikleri, neden oldukları hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, neden oldukları belirtiler, biyolojileri ve mücadeleleri.
12Basidiomycetes sınıfındaki türlerin neden olduğu hastalıkların ekonomik önemleri, konukçuları, belirtileri, biyolojileri ve mücadeleleri.
13Teliomycetes sınıfındaki türlerin neden olduğu hastalıkların (paslar) ekonomik önemleri, konukçuları, belirtileri, biyolojileri ve mücadeleleri.
14Ustilaginomycetes sınıfındaki türlerin neden olduğu hastalıkların (rastık ve sürmeler) ekonomik önemleri, konukçuları, belirtileri, biyolojileri ve mücadeleleri.
15Mitosporik fungusların neden olduğu hastalıkların ekonomik önemleri, konukçuları, belirtileri, biyolojileri ve mücadeleleri.
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Agrios, G.N. 2005. Plant Pathology. Elsevier Academic Press, Fifth Edition. Califronia. 948 p.Anonymous, 2002. Biki Koruma El Kitabı. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İzmir İl Müdürlüğü, İl Müdürlüğü Yayınları No: 352, İzmir, 536 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım8432
Bireysel Çalışma8432
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma326
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma326
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)80
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ132233333
ÖÇ222423423
ÖÇ332233323
ÖÇ422423433
ÖÇ532233323
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00