Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZBB3062018956ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİZorunlu363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
• Sera kurulacak yerde aranan özellikler, sera yapıları, iklim kontrolü, sera sebzelerinin ekonomik önemi, yetiştirilme istekleri, yetiştirme teknikleri, bakım işleri ve hasadı hakkında bilgi kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Atnan UĞUR
Öğrenme Çıktıları
1Sera kurulacak yerde aranan özellikler, sera yapıları ve serada iklim kontrolü hakkında bilgi sahibidir
2Sera sebzelerinin yetiştirilmesini bilir
3Sera sebzelerinin ekolojik istekleri konusunda bilgi sahibidir.
4Sera sebzelerinin olgunluk ve hasat zamanı ile hasat sonrası işlemleri bilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
• Sera kavramı, ülkemiz ve dünyada seracılık • Seracılığın tarihçesi ve gelişimi • Sera tipleri, alçak ve yüksek tüneller • Sera yapı ve örtü malzemelerinin özellikleri • Sera yerinin seçimine etki eden faktörler, • Serada ekolojik faktörler ve seracılıkta yetiştiriciliğe etki eden diğer faktörler • Domates, hıyar, patlıcan, biber, salata-marulun ve yeşilliklerin serada yetiştiriciliği ve seracılıkta alternatif üretim teknikleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Örtü altı yetiştiriciliği dersinin içeriği
2Seranın tanımı, dünyada ve ülkemizde seracılık
3Sera yapı elemanları ve özellikleri, örtü malzemeleri
4Seralarda iklim kontrolü
5Seralarda sulama sistemleri
6Seralarda toprak hazırlığı
7Sebze fide üretimi
8Ara sınav
9Serada domates yetiştirme teknikleri ve bakım işleri I
10Serada domates yetiştirme teknikleri ve bakım işleri II
11Serada hıyar yetiştirme teknikleri ve bakım işleri
12Serada patlıcan yetiştirme teknikleri ve bakım işleri
13Serada biber yetiştirme teknikleri ve bakım işleri
14Serada salata-marul yetiştirme teknikleri ve bakım işleri
15Serada yeşillik (yeşil soğan, maydanoz, ıspanak vs.) yetiştirme teknikleri ve bakım işleri
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
SevgicanYüksel, A.N., 2004. Sera Yapım Tekniği. (4. Baskı), Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. Altan Matbaası, Üsküdar, İSTANBUL. Aybak, H.Ç., 2002. Salata/Marul Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. Altan Matbaası, Kadıköy, İSTANBUL Tüzel Y., Gül A., 2008. Seralarda İyi Tarım Uygulamaları. Tibyan Yayıncılık, 172 s. Aybak, H.Ç., ve Kaygısız, H., 2004. Domates. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. Ege Basım, Üsküdar, İSTANBUL. Aybak, H.Ç., ve Kaygısız, H., 2004. Hıyar Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. Altan Matbaası, Üsküdar, İSTANBUL. A., 1999. Örtüaltı Sebzeciliği. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayın No. 528, İzmir
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma616
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)91
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1   33    4   
ÖÇ2 5 444       
ÖÇ3  5          
ÖÇ4 4 5         
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00