Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZBB2052016956MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİZorunlu232
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
• Kültür mantarının üretim yerleri hakkında bilgi vermek • Öğrencilere kompost hazırlamayı öğretmek • Mantarda üretim aşamalarını ve kültürel uygulamaları öğretmek ve bu işlemlere ait bilgi kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Atnan UĞUR
Öğrenme Çıktıları
1Kültür mantarının yetiştirilme yerleri hakkında bilgi sahibidir
2Kültür mantarında kompost hazırlamayı bilir
3Kültür mantarının yetiştirme aşamalarını bilir ve gerekli bakım işlemlerini uygular
4Kültür mantarında hasat ve hasat sonrası işlemleri bilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Mantarın tarihçesi • Mantarın ekonomik, sağlık ve besin değeri • Mantarın morfolojisi • Mantarın biyolojisi • Mantarın sistematiği • Mantarınekolojisi • Mantar yetiştirme yerleri, üretim sistemleri ve üretim tekniği • Kompost hazırlığı • Mantar üretim aşamaları • Sıcaklık kontrol, havalandırma • Mantar tüketim şekilleri • Mantar eldesi ve hasat
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mantar yetiştiriciliğinin tarihçesi
2Mantarın biyolojik yapısı, bitkiler alemindeki yeri, morfolojik özellikleri, biyolojisi, besin değeri ve beslenme açısından önemi
3Dünyada ve ülkemizde mantar üretimi ve ekonomik özellikleri
4Mantarın ekolojik istekleri ve üretim odalarında iklim kontrolü
5Mantar yetiştirme yerleri- klasik sistem
6Mantarda üretim yerlerinin yapısal özellikleri
7Mantar yetiştirme yerleri, modern mantar yetiştirme yerleri
8Ara sınav
9Mantar yetiştirme sistemleri
10Mantar yetiştirme tekniği- tohumluk miseller üretimi ve aşılama
11Mantar yetiştirme tekniği- Birinci gelişme dönemi
12Mantar yetiştirme tekniği -İkinci gelişme dönemi
13Mantarda hasat ve hasat sonrası yapılan işlemler
14Kültür mantarında hasat sonrası muhafaza ve değerlendirme şekilleri
15Mantarda görülen hastalık ve zararlılar
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Boztok, K., 1990. Mantar Üretim Tekniği. EÜ ZiraatFakültesiYayınları No:489, EÜ Basımevi, Bornova/İZMİR. 2. Erkel, İ., 2000. Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. TAV Yayınları, 160 s. YALOVA. 3. Bora, T., Toros, S., ve Özaktan, H., 2004. Kültür Mantarı Hastalıkları Zararlıları ve Savaşımı. Prizma Matbaacılık Ltd. Şti. İZMİR.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma166
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)70
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ14444443444444
ÖÇ24444453444544
ÖÇ34444554454544
ÖÇ44444553444544
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00