|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZTB4062016955 | YEMEKLİK DANE BAKLAGİLLER | Zorunlu | 4 | 8 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Dersin amacı, yemeklik tane baklagillerin Dünya ve Türkiye’deki önemini hakkında öğrencileri bilgilendirmek, bunların yetiştiriciliği hakkında bilgi vermektir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Prof.Dr.Nuri YILMAZ | Öğrenme Çıktıları | 1 | Yemeklik tane baklagillerin genel önemi, sistematikteki yeri, morfolojisi ve fizyolojisi, adaptasyonu, toprak istekleri, faydalanma şekilleri hakkında bilgiye sahip olur. | 2 | Yemeklik tane baklagillerin toprak hazırlığından hasadına kadar nasıl yetiştirileceğini bilir. | 3 | | 4 | |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Giriş, Yemeklik tane baklagillerin genel önemi, sistematikteki yeri, morfolojisi ve fizyolojisi, adaptasyonu, toprak istekleri, faydalanma şekilleri. Fasulye, Bezelye, Bakla, Börülce, Mercimek ve Nohudun ayrı ayrı ekonomik önemleri, kökeni, yabani formları, tarihçeleri ve coğrafi dağılışları, taksonomileri, morfolojileri ve fizyolojileri, kimyasal bileşimleri, adaptasyonları, kültürleri, hastalık ve zararlıları. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Giriş ve yemeklik tane baklagillerin ekonomik önemi, | | | 2 | Yemeklik tane baklagillerin insan ve hayvan beslenmesindeki ve ekim nöbetindeki önemi | | | 3 | Baklagillerde azot bağlama ve önemi | | | 4 | YTB sistematikteki yeri, morfolojisi ve fizyolojisi, adaptasyonu, toprak istekleri, faydalanma şekilleri Tahıl tanelerinin depolanması. | | | 5 | Fasulyenin ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi, | | | 6 | Fasulyenin adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları | | | 7 | Bezelyenin ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi, | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Bezelyenin adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları | | | 10 | Baklanın ekonomik önemi, kökeni, coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi, adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları | | | 11 | Börülcenin ekonomik önemi, kökeni, coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi, fizyolojisi, kimyasal bileşimi, adaptasyon, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları | | | 12 | Nohutun ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi, | | | 13 | Nohutun adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları | | | 14 | Mercimeğin ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi, | | | 15 | Mercimeği adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Yılmaz, N., 2011. Yemeklik Tane Baklagiller Ders notları
Şehirali, S., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları:1089, Ders Kitabı: 314. Ankara
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 5 | 35 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 2 | | 1 | | 2 | 1 | 3 | 2 | 3 | | | ÖÇ2 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 1 | 2 | 2 | | | 2 | 1 | 2 | 1 | 4 | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|