Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZTB4062016955YEMEKLİK DANE BAKLAGİLLERZorunlu483
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı, yemeklik tane baklagillerin Dünya ve Türkiye’deki önemini hakkında öğrencileri bilgilendirmek, bunların yetiştiriciliği hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr.Nuri YILMAZ
Öğrenme Çıktıları
1Yemeklik tane baklagillerin genel önemi, sistematikteki yeri, morfolojisi ve fizyolojisi, adaptasyonu, toprak istekleri, faydalanma şekilleri hakkında bilgiye sahip olur.
2Yemeklik tane baklagillerin toprak hazırlığından hasadına kadar nasıl yetiştirileceğini bilir.
3
4
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Giriş, Yemeklik tane baklagillerin genel önemi, sistematikteki yeri, morfolojisi ve fizyolojisi, adaptasyonu, toprak istekleri, faydalanma şekilleri. Fasulye, Bezelye, Bakla, Börülce, Mercimek ve Nohudun ayrı ayrı ekonomik önemleri, kökeni, yabani formları, tarihçeleri ve coğrafi dağılışları, taksonomileri, morfolojileri ve fizyolojileri, kimyasal bileşimleri, adaptasyonları, kültürleri, hastalık ve zararlıları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş ve yemeklik tane baklagillerin ekonomik önemi,
2Yemeklik tane baklagillerin insan ve hayvan beslenmesindeki ve ekim nöbetindeki önemi
3Baklagillerde azot bağlama ve önemi
4YTB sistematikteki yeri, morfolojisi ve fizyolojisi, adaptasyonu, toprak istekleri, faydalanma şekilleri Tahıl tanelerinin depolanması.
5Fasulyenin ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi,
6Fasulyenin adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
7Bezelyenin ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi,
8Ara sınav
9Bezelyenin adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
10Baklanın ekonomik önemi, kökeni, coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi, adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
11Börülcenin ekonomik önemi, kökeni, coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi, fizyolojisi, kimyasal bileşimi, adaptasyon, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
12Nohutun ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi,
13Nohutun adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
14Mercimeğin ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi,
15Mercimeği adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Yılmaz, N., 2011. Yemeklik Tane Baklagiller Ders notları Şehirali, S., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları:1089, Ders Kitabı: 314. Ankara
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7535
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma10110
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18
ÖÇ143333312 1 21323  
ÖÇ2343444122  21214  
ÖÇ3                  
ÖÇ4                  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00