Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZTB4032016955NİŞASTA VE ŞEKER BİTKİLERİZorunlu474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Nişasta ve şeker bitkilerinde (patates, tatlı patates, yer elması, şeker pancarı, şeker kamışı) yetiştirme tekniğinin genel ilkelerini, yetiştirme tekniği uygulamalarının verim ve kaliteye etkilerini, bu uygulamalar arasındaki ilişkileri öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Özbay Dede
Öğrenme Çıktıları
1Endüstri bitkileri grubunda yer alan nişasta ve şeker bitkilerini tanır ve tarımını yapar.
2Nişasta ve şeker bitkilerinin ülke ve dünya ekonomisine katkısını göz önüne alarak yönlendirme yapabilir.
3Nişasta ve şeker bitkilerinin kalite kriterlerini belirleyebilir ve ticaretini yapabilir.
4Nişasta Şeker bitkilerini ıslah ederek yeni çeşitler geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
5Nişasta Şeker bitkilerinin tarım tekniklerini geliştirerek üreticilere öncülük eder ve onları yönlendirir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Nişasta ve şeker Bitkilerinin tarihi gelişimi, sistematiği ve yayılışı, üretim-tüketim durumları, faydalanma şekilleri, bitkisel özellikleri, tarımı, depolanması
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Patatesin kökeni, yayılışı, üretim ve önemi
2Patatesin Bitkisel Özellikleri
3Patatesin Adaptasyonu ve Tarımı
4Patatesin Hasadı ve Depolanması
5Patates ıslahı
6Şeker Pancarının Tarihi Gelişimi, Sistematiği ve Yayılışı
7Şeker Pancarının Üretimi, Önemi ve Faydalanma Şekilleri
8Ara sınav
9Şeker Pancarının Bitkisel Özellikleri ve Adaptasyonu
10Şeker Pancarının Tarımı
11Şeker Pancarının Hasadı ve Şekerin Elde Edilmesi
12Şeker Pancarı Tohumculuğu
13Şeker Kamışının Sistematiği, Kullanım Alanları, Bitkisel Özellikleri, Adaptasyonu, Tarımı ve Hasadı
14Yerelmasının Sistematiği, Üretimi, Önemi, Faydalanma Şekilleri ve Adaptasyonu
15Tatlı patatesin (BATAT) Sistematiği, Üretimi, Önemi, Faydalanma Şekilleri, Adaptasyonu, Tarımı ve Hasadı
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Er, C., S. Uranbey, 2009. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Yayın No: 1573, Ders Kitabı:525, Ankara. H.H. Arıoğlu, 1999. Nişasta ve Şeker Bitkileri; Esendal, E., 1990. Nişasta Şeker Bitkileri ve Islahı.Cilt:1 Patates. Yıldırım,M.B., Z. Yıldırım,2002. Patates Islahı ve Biyoteknolojisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Kitapları Nitsch, A.,2003. Kartoffelbau. Agrimedia GmbH, Spithal 4, 29468 Bergen/Dumme
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14456
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)121
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18
ÖÇ15 5 555   4       
ÖÇ25         4       
ÖÇ3       4  4   5   
ÖÇ4       4  4   5   
ÖÇ5          4   4   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00