|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZTB4032016955 | NİŞASTA VE ŞEKER BİTKİLERİ | Zorunlu | 4 | 7 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Nişasta ve şeker bitkilerinde (patates, tatlı patates, yer elması, şeker pancarı, şeker kamışı) yetiştirme tekniğinin genel ilkelerini, yetiştirme tekniği uygulamalarının verim ve kaliteye etkilerini, bu uygulamalar arasındaki ilişkileri öğretmektir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Özbay Dede | Öğrenme Çıktıları | 1 | Endüstri bitkileri grubunda yer alan nişasta ve şeker bitkilerini tanır ve tarımını yapar. | 2 | Nişasta ve şeker bitkilerinin ülke ve dünya ekonomisine katkısını göz önüne alarak yönlendirme yapabilir. | 3 | Nişasta ve şeker bitkilerinin kalite kriterlerini belirleyebilir ve ticaretini yapabilir. | 4 | Nişasta Şeker bitkilerini ıslah ederek yeni çeşitler geliştirilmesine katkı sağlayabilir. | 5 | Nişasta Şeker bitkilerinin tarım tekniklerini geliştirerek üreticilere öncülük eder ve onları yönlendirir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Nişasta ve şeker Bitkilerinin tarihi gelişimi, sistematiği ve yayılışı, üretim-tüketim durumları, faydalanma şekilleri, bitkisel özellikleri, tarımı, depolanması | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Patatesin kökeni, yayılışı, üretim ve önemi | | | 2 | Patatesin Bitkisel Özellikleri | | | 3 | Patatesin Adaptasyonu ve Tarımı | | | 4 | Patatesin Hasadı ve Depolanması | | | 5 | Patates ıslahı | | | 6 | Şeker Pancarının Tarihi Gelişimi, Sistematiği ve Yayılışı | | | 7 | Şeker Pancarının Üretimi, Önemi ve Faydalanma Şekilleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Şeker Pancarının Bitkisel Özellikleri ve Adaptasyonu | | | 10 | Şeker Pancarının Tarımı | | | 11 | Şeker Pancarının Hasadı ve Şekerin Elde Edilmesi | | | 12 | Şeker Pancarı Tohumculuğu | | | 13 | Şeker Kamışının Sistematiği, Kullanım Alanları, Bitkisel Özellikleri, Adaptasyonu, Tarımı ve Hasadı | | | 14 | Yerelmasının Sistematiği, Üretimi, Önemi, Faydalanma Şekilleri ve Adaptasyonu | | | 15 | Tatlı patatesin (BATAT) Sistematiği, Üretimi, Önemi, Faydalanma Şekilleri, Adaptasyonu, Tarımı ve Hasadı | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Er, C., S. Uranbey, 2009. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Yayın No: 1573, Ders Kitabı:525, Ankara.
H.H. Arıoğlu, 1999. Nişasta ve Şeker Bitkileri;
Esendal, E., 1990. Nişasta Şeker Bitkileri ve Islahı.Cilt:1 Patates.
Yıldırım,M.B., Z. Yıldırım,2002. Patates Islahı ve Biyoteknolojisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Kitapları
Nitsch, A.,2003. Kartoffelbau. Agrimedia GmbH, Spithal 4, 29468 Bergen/Dumme
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | | 5 | | 5 | 5 | 5 | | | | 4 | | | | | | | | ÖÇ2 | 5 | | | | | | | | | | 4 | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | 4 | | | 4 | | | | 5 | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | 4 | | | 4 | | | | 5 | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | 4 | | | | 4 | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|