Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZTB3072016955BAKLAGİL YEM BİTKİLERİZorunlu355
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Baklagil yem bitkileri özellikleri, önemi, yetiştiriciliği ve yararlanma şekli hakkında öğrenciye bilgi kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Baklagillerin önemini kavrar
2Önemli baklagil yem bitkilerini tanır ve yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olur
3Bu bitkilerden yararlanma şekillerini öğrenir
4
5
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Baklagillerin tarımsal özellikleri, morfolojik özellikleri, yonca türleri ve yonca, taş yoncası türleri, korunga, gazal boynuzu, nohut geveni, üçgül türleri(çayır üçgülü, ak üçgül, İran üçgülü, melez üçgül, kırmızı üçgül, yeraltı üçgülü, İskenderiye üçgülü ve çilek üçgülü) fiğ türleri(yaygın fiğ, Macar fiği, tüylü fiğ, koca fiğ ve burçak), yem bezelyesi mürdümük ve acı bakla.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Baklagil yem bitkilerinin tarımsal ve ekonomik önemleri Türkiye’de yem bitkileri tarımının bugünkü durumu, sorunları ve çözüm önerileri
2Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özellikleri Yem Bitkileri Tarımının Genel İlkeleri
3Yonca türleri ve yoncanın bitkisel özellikleri, ekimi ve bakımı yararlanma ve yoncanın seyrekleşme nedenleri
4Yonca türleri ve yoncanın bitkisel özellikleri, ekimi ve bakımı yararlanma ve yoncanın seyrekleşme nedenleri
5Korunga hakkında genel bilgi, yetiştiriciliği ve yaralanma şekilleri
6Üçgül türleri hakkında genel bilgi ve önemli üçgül türlerinin önemi, türlerin genel tanıtımı toprak ve iklim istekleri, yetiştiriciliği ve kullanım alanları
7Üçgül türleri hakkında genel bilgi ve önemli üçgül türlerinin önemi, türlerin genel tanıtımı toprak ve iklim istekleri, yetiştiriciliği ve kullanım alanları
8Ara sınav
9Üçgül türleri hakkında genel bilgi ve önemli üçgül türlerinin önemi, türlerin genel tanıtımı toprak ve iklim istekleri, yetiştiriciliği ve kullanım alanları
10Fiğ türleri hakkında genel bilgi ve ülkemiz açısından önemli olan fiğ türlerinin tanıtımı toprak ve iklim istekleri, yetiştiriciliği ve kullanım alanları.
11Fiğ türleri hakkında genel bilgi ve ülkemiz açısından önemli olan fiğ türlerinin tanıtımı toprak ve iklim istekleri, yetiştiriciliği ve kullanım alanları.
12Gazal boynuzu ve nohut geveni yetiştiriciliği ve yararlanma
13Yem bezelyesi, mürdümük ve acı bakla hakkında genel bilgi ve ülkemiz açısından önemli olanların tanımı toprak ve iklim istekleri, yetiştiriciliği ve kullanım alanları.
14Yem bezelyesi, mürdümük ve acı bakla hakkında genel bilgi ve ülkemiz açısından önemli olanların tanımı toprak ve iklim istekleri, yetiştiriciliği ve kullanım alanları.
15Taş yoncaları yetiştiriciliği ve yararlanma
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Avcıoğlu, R., Hatipoğlu, R., Karadağ, Y. 2009. Yembitkileri (Cilt I, II), İzmir Elçi, Ş. 2005. Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri, Ankara. Manga, İ., Acar, Z., Ayan, İ. 2003. Baklagil Yembitkileri. OMU, Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: 7, Samsun. Açıkgöz, E. 2001. Yembitkileri, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav010
Final Sınavı122
Derse Katılım14456
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)136
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18
ÖÇ1        4 4       
ÖÇ2 444 5         4  
ÖÇ34        4        
ÖÇ4                  
ÖÇ5                  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00