Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZTB3052016955KEYF BİTKİLERİZorunlu354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Keyf verici olarak kullanılan tütün, çay, kahve, anason, şerbetçiotu gibi bitkileri tanıtmak ve bu bitkilerin yetiştiriciliğini öğretmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ozbay DEDE
Öğrenme Çıktıları
1Endüstri bitkileri grubunda yer alan keyf bitkilerinin tarımını yapabilir.
2Keyf bitkilerinin ülke ve dünya ekonomisine katkısını göz önüne alarak yönlendirme yapabilir.
3Keyf bitkisi olan tütün bitkisinde kalite kriterlerini belirleyebilir ve ticaretinde sanayinin istediği kalitede ürünün üretimini sağlayabilir.
4Keyf bitkileri grubunda yer alan bitkileri ıslah ederek yeni çeşitler geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
5Tütün bitkisinin tarım tekniklerini geliştirerek üreticilere öncülük ederek onları yönlendirebilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Tütünün orijini ve tarihçesi, kullanım alanları, Dünyadaki durumu, tütünün sınıflandırılması, Tütün yaprağının morfolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri, iklim ve toprak istekleri, tarımı ve işlenmesi, fide üretimi, tarlaya şaşırtma ve yetiştiriciliği, gübreleme, sulama, tepe kırma ve filiz alma, hasat, kurutma ve yöntemleri, fermantasyon ve yöntemleri, tütün hastalıkları, tütün zararlıları, Şerbetçi otu ve anason bitkilerinin önemi ve yetiştiriliş tekniği incelenecektir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tütünün menşei, sistematiği ve yayılışı
2Tütünde kalite
3Yaprağın kimyasal yapısı
4Tütün bölgeleri ve çeşitleri
5Tütün ekolojisi ve tütünün adaptasyonu
6Tütün tarımı
7Tütün tarımı
8Ara sınav
9Tütünün kurutulması
10Tütünün tavlanması
11Tütünün işlenmesi ve denklenmesi
12Fermantasyon
13Anason sistematiği, ekonomik önemi ve tarımı
14Şerbetçiotunun sistematiği, ekonomik önemi, bitkisel özellikleri
15Şerbetçiotunun adaptasyonu ve tarımı
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Er, C., M. Yıldız, 2007. Keyf Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1555, Ders Kitabı: 508, 237s, Ankara. Baydar, H., 2007. Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:51, 288s, Isparta.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11212
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)119
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18
ÖÇ1444444         4  
ÖÇ2       54         
ÖÇ3      4  44       
ÖÇ4 44   4  4        
ÖÇ55     4  4        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00