|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZTB3052016955 | KEYF BİTKİLERİ | Zorunlu | 3 | 5 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Keyf verici olarak kullanılan tütün, çay, kahve, anason, şerbetçiotu gibi bitkileri tanıtmak ve bu bitkilerin yetiştiriciliğini öğretmek. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Ozbay DEDE | Öğrenme Çıktıları | 1 | Endüstri bitkileri grubunda yer alan keyf bitkilerinin tarımını yapabilir. | 2 | Keyf bitkilerinin ülke ve dünya ekonomisine katkısını göz önüne alarak yönlendirme yapabilir. | 3 | Keyf bitkisi olan tütün bitkisinde kalite kriterlerini belirleyebilir ve ticaretinde sanayinin istediği kalitede ürünün üretimini sağlayabilir. | 4 | Keyf bitkileri grubunda yer alan bitkileri ıslah ederek yeni çeşitler geliştirilmesine katkı sağlayabilir. | 5 | Tütün bitkisinin tarım tekniklerini geliştirerek üreticilere öncülük ederek onları yönlendirebilir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Tütünün orijini ve tarihçesi, kullanım alanları, Dünyadaki durumu, tütünün sınıflandırılması, Tütün yaprağının morfolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri, iklim ve toprak istekleri, tarımı ve işlenmesi, fide üretimi, tarlaya şaşırtma ve yetiştiriciliği, gübreleme, sulama, tepe kırma ve filiz alma, hasat, kurutma ve yöntemleri, fermantasyon ve yöntemleri, tütün hastalıkları, tütün zararlıları, Şerbetçi otu ve anason bitkilerinin önemi ve yetiştiriliş tekniği incelenecektir. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Tütünün menşei, sistematiği ve yayılışı | | | 2 | Tütünde kalite | | | 3 | Yaprağın kimyasal yapısı | | | 4 | Tütün bölgeleri ve çeşitleri | | | 5 | Tütün ekolojisi ve tütünün adaptasyonu | | | 6 | Tütün tarımı | | | 7 | Tütün tarımı | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Tütünün kurutulması | | | 10 | Tütünün tavlanması | | | 11 | Tütünün işlenmesi ve denklenmesi | | | 12 | Fermantasyon | | | 13 | Anason sistematiği, ekonomik önemi ve tarımı | | | 14 | Şerbetçiotunun sistematiği, ekonomik önemi, bitkisel özellikleri | | | 15 | Şerbetçiotunun adaptasyonu ve tarımı | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Er, C., M. Yıldız, 2007. Keyf Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1555, Ders Kitabı: 508, 237s, Ankara.
Baydar, H., 2007. Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:51, 288s, Isparta. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | | | | | | | | | | 4 | | | ÖÇ2 | | | | | | | | 5 | 4 | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | 4 | | | 4 | 4 | | | | | | | | ÖÇ4 | | 4 | 4 | | | | 4 | | | 4 | | | | | | | | | ÖÇ5 | 5 | | | | | | 4 | | | 4 | | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|