Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB20420198127 | BAHARAT VE KEYİF BİTKİLERİ | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Aktarlarda satılan ve ticareti yapılan bitkilerin
öğretilmesi. Ayrıca, Keten, haşhaŞ kenevir, kahve,
çay, anason gibi bitkilerin içindeki etken maddelerin
(alkaloit, glikozit gibi) tanıtılması ve elde edilme
yöntemleri. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Emel KARACA ÖNER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Aktarlarda satılan baharat ve keyf bitkilerini bilir | 2 | Baharat ve Keyf Bitkilerinin ekonomi ve ticari önemini kavramak. | 3 | Baharat ve keyf bitkilerinin insan sağlığı ve ülke ekonomileri üzerinde ne derece önemli etkiye sahip olduğunu bilir | 4 | Baharat ve keyf bitkilerinin insan sağlığı ve ülke ekonomileri üzerinde ne derece önemli etkiye sahip olduğunu bilir | 5 | Baharat ve keyf bitkileri yetiştiriciliği yapabilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Baharatların tanımı ve baharatların özellikleri,
Baharatların elde ediliş yöntemleri,Baharatların
besin değeri, Baharatlarda kalite kontrol ve
standardizasyon,Dünyada yaygın olarak kullanılan
baharatlar, Ülkemizdeki baharat bitkileri, Keten,
haşhaş, kenevir, kahve, çay, anason gibi bitkilerin
içindeki etken maddelerin tanıtılması ve elde edilme
yöntemleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Baharatların tanımı ve baharatların özellikleri | | | 2 | Baharatların elde ediliş yöntemleri
| | | 3 | Baharatların besin değeri, Baharatlarda kalite
kontrol ve standardizasyon | | | 4 | Dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan
baharatlar | | | 5 | Baharat Bitkilerinin sistematiği ve botaniği | | | 6 | Baharat Bitkilerinin sistematiği ve botaniği | | | 7 | Baharat Bitkilerinin sistematiği ve botaniği | | | 8 | Baharat Bitkilerinin sistematiği ve botaniği | | | 9 | Arasınav | | | 10 | Keyf bitkilerinin tanımı ve özellikleri | | | 11 | Keyf bitkilerinin içerdikleri etken maddeler | | | 12 | Keyf bitkilerinin sistematiği ve botaniği | | | 13 | Keyf bitkilerinin sistematiği ve botaniği | | | 14 | Keyf bitkilerinin sistematiği ve botaniği | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, Prof. Dr. Hasan BAYDAR
Türkiye’de Bitkilerle Tedavi ,Turhan Baytop, 1999.
Keyf Bitkileri. GaziosmanpaĢa üniversitesi Ziraat Fakültesi ,Yılmaz, G. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 1 | 14 | 14 |
Alan Çalışması | 1 | 14 | 14 |
Bireysel Çalışma | 15 | 1 | 15 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|