Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB20820168127 | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER TOHUMCULUĞU | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Tıbbi ve aromatik bitkilerin kalıtım esaslarını , temel
ıslah prensipleri ve metodlarını öğreterek , özellikle
tıbbi bitki tohumu üretme tekniklerini öğretmek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd.Doç.Dr.Emel KARACA ÖNER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bitkilerde üreme ve tohum oluşumunu kavrama | 2 | Tohumluk üretim tekniğini kavrar | 3 | Tıbbi bitkilerin genetik mekanizmasını , varyasyon yaratmayı | 4 | Kendine döllenen bitki türlerinin tohumluk sınıflarını üretim ve özelliklerini , pazarlama şekillerini bilir | 5 | Bazı Tıbbi bitkilerde tohum üretim tekniklerini bilir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tıbbi bitkilerde tozlanma ve döllenme Ģekilleri, genel
bitki ıslahı , kalıtsal varyasyonlar , genetik mekanizma,
ıslah metotları , sebze tohumlarında aranan özellikler ,
Dünyada ve Türkiye de tohumculuk , tohum ayırma
yöntemleri , tohum hasadı , temizleme ve ambalajlama,
pazarlama , tohumluk kontrol ve sertifikasyonu . |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tohumun morfolojik ve anatomik yapısı | | | 2 | Genel bitki ıslahı; Islahın tarifi, amacı, ıslahın
tarihçesi, Islahın genetik ve sitogenetik
esasları;varyasyon ,çevre şartlarından ve genetik
yapıdan ileri gelen varyasyonlar,Kalıtsal
varyasyon nasıl meydana gelir:Basit karakterlerin
kalıtımı, genetik mekanizması | | | 3 | Bağlılık , kantitatif karakterlerin kalıtımı .
Seleksiyon ıslahı , mutasyon ve bitki ıslahı | | | 4 | Poliploidi ve bitki ıslahı , kendileme ve bitki
ıslahı
| | | 5 | Tohum tipleri | | | 6 | Tohum üretim teknikleri | | | 7 | Tohum üretim teknikleri | | | 8 | Tohum üretim teknikleri | | | 9 | Arasınav | | | 10 | Tıbbi ve Aromatik bitkilerde tohumculuk
standartları | | | 11 | Tıbbi ve Aromatik bitkilerde tohumculuk
standartları | | | 12 | Tohumculuk kanunu | | | 13 | Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen
tohumların üretim yöntemleri
| | | 14 | Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen
tohumların üretim yöntemleri
| | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Tohumculuk Mevzuatı; Tarım Köy ĠĢleri
Bitkisel Yağ Teknolojisi, Sebahattin Nas, Hüsnü Yusuf GÖKALP, Mahmut ÜNSAL, Pamukkale Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi Yayınları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 1 | 14 | 14 |
Bireysel Çalışma | 15 | 1 | 15 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|