Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ASC11020188410 | MUTFAK KÜLTÜRÜ VE TARİHİ | Zorunlu | 1 | 2 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Tüm dünya gastronomisini kıta ve ülke esasına göre genel hatlarıyla ele alarak, o ülkelerin özel yemek ve menüleri ile dünya gastronomi literatürüne kazandırdıkları önemli terimleri açıklamaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Meryem SET |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Geçmişten günümüze gastronominin gelişimini inceleyebilme | 2 | Dünya mutfakları ve belirgin özelliklerini kavrayabilme | 3 | Dünya mutfaklarının tarihsel gelişimini kavrayabilme | 4 | Dünya mutfaklarında öğünler ve alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olma | 5 | Dünya mutfaklarına ait menü ve reçete örneklerini öğrenebilme |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Geçmişten günümüze gastronominin gelişimi
Fransız mutfağı
Türk mutfağı
Uzakdoğu ve Avustralya mutfağı
Amerika mutfağı
Güney Avrupa mutfağı
Kuzey Avrupa mutfağı
Orta Asya Mutfağı
Ortadoğu mutfağı
Afrika mutfağı |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Uluslararası gastronomiye genel bakış | | | 2 | Uluslararası gastronomiye genel bakış | | | 3 | Fransız mutfağı | | | 4 | Türk mutfağı | | | 5 | Türk mutfağı | | | 6 | Uzakdoğu ve Avustralya mutfağı | | | 7 | Uzakdoğu ve Avustralya mutfağı | | | 8 | Amerika mutfağı | | | 9 | Ara Sınav | | | 10 | Güney Avrupa mutfağı | | | 11 | Kuzey Avrupa mutfağı | | | 12 | Orta Asya mutfağı | | | 13 | Ortadoğu mutfağı | | | 14 | Ortadoğu mutfağı | | | 15 | Afrika mutfağı | | | 16 | Afrika mutfağı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Uluslararası Gastronomi (Temel Özellikler, Örnek Menüler ve reçeteler) Editör : Mehmet SARIIŞIK
İnternet |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 1 | 2 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 5 | ÖÇ4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|