Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ASC11320228310PİŞİRME YÖNTEMLERİ IZorunlu114
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanlarının iş tanımlarını yapma, uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliğini kazandırma.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr.Gör. Meryem SET
Öğrenme Çıktıları
1Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanlarının iş tanımlarını yapmak
2Uluslararası mutfaklarda kullanılan doğrama/ kesme işlemlerini yapmak
3Temel stokları (et suları) ve sosları hazırlamak
4Blanching, boiling, stewing yöntemleri ile pişen yemekleri hazırlamak
5
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanlarının iş tanımları Uluslararası mutfaklarda kullanılan doğrama/kesme işlemleri Temel stokları (et suları) ve sosları hazırlama Blanching (ön pişirme/ağartma) işlemini yapma Boiling ( Bol suda pişirme) pişen yemekleri hazırlama Steving(Kendi suyunda Pişirme) pişen yemekleri hazırlamak
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mutfağın hiyerarşik yapıya göre yönetim şeması
2Mutfak bölümlerinde çalışanların iş ve görev tanımları
3Uluslararası doğrama şekilleri (Julienne, brunoise, jardiniere, macedon)MUTFAK
4Uluslararası doğrama şekilleri ( Mire poix, paysanne, batonnets, vichy)MUTFAK
5Lezzet verici karışımları hazırlamak
6Temel beyaz et suyu hazırlamak MUTFAK
7Temel kahverengi et suyu hazırlamakMUTFAK
8ARA SINAV
9Blanching pişirme işlemi için yiyeceklere ön hazırlık yapmak
10Yiyecekleri Blenching yöntemiile pişirmeMUTFAK
11Boiling pişirme işlemi için yiyeceklere ön hazırlık yapmak
12Yiyecekleri boiling pişirme yöntemi ile pişirmekMUTFAK
13Stewing işlemi için yiyeceklere ön hazırlık yapmak
14Yiyecekleri stewing yöntemi ile pişirmekMUTFAK
15Sosları yiyeceklerde kullanmak
16Hazırlanan stokları yiyeceklerde kullanmakMUTFAK
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri I-II / Ayhan GÖKDEMİR İnternet yayınları Yemek kitapları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım16464
Bireysel Çalışma2816
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma2918
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma2918
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)118
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20
ÖÇ133334333343333333333
ÖÇ233333344444443345333
ÖÇ333445554334443344444
ÖÇ434443433343444433344
ÖÇ534454333333433443444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00