Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ASC20620188310 | OSMANLI MUTFAĞI | Zorunlu | 2 | 4 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Osmanlı Saray Mutfak kültürünü ve bu kültürde var olan yemekleri uygulamalı olarak öğrenmek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Dr. Mehmet KABACIK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Osmanlı mutfağı üzerinde farklı kültürlerin etkilerini açıklayabilme | 2 | Osmanlı saray mutfağı yapısını ve teşkilatını kavrayabilme | 3 | Osmanlı saray mutfağında hazırlanan yemek tatlı vb. özelliklerini ve yapılışlarını açıklayabilme | 4 | Osmanlı döneminde anadolu mutfak ve yemek kültürünü bilme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Osmanlı mutfak kültürü, osmanlı saray mutfağı, osmanlı halk mutfağı, osmanlı mutfak ekipmanları, osmanlı dönemi yiyecek ve içecekler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Osmanlı dönemi mutfak kültürüne giriş. Osmanlı mutfağı ile ilgili basılı kaynakların tanıtılması, Etnik grupların ve coğrafi keşiflerin osmanlı mutfağına etkileri | | | 2 | Osmanlı mutfak kültürüne Orta Asya, göçler ve islamiyetin etkisi. | | | 3 | Selçuklu dönemi mutfak kültürü ve mevlevi mutfağı | | | 4 | Kuruluş yılları ve saray mutfağına geçiş | | | 5 | Saray mutfak teşkilatı ve personel. | | | 6 | Padişahların yemekleri, öğünleri ve sofra düzeni | | | 7 | Mutfak ve servis de kullanılan kaplar Yiyecek, içecek üretimi ve satışı yapan esnaflar | | | 8 | Halkın yiyecek ve içecek tedariki ve yemek yeme alışkanlıkları | | | 9 | Halkın Yiyecek ve İçecek Tedariki | | | 10 | ara sınav | | | 11 | | Çorbalar, yahniler, pilakiler, yumurta yemekleri, mücver, Hamur işleri ve pilavlar | | 12 | | Et yemekleri, kebaplar, balık vd. dolmalar, sarmalar. | | 13 | | Salatalar, turşular, içecekler, tatlılar ve baharatlar | | 14 | | Besinleri hazırlama, pişirme ve saklama/depolama uygulamaları | | 15 | Osmanlıdan günümüze özel gün yemekleri ve gelenekler | | | 16 | final | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Osmanlı Mutfağı Anadolu Üniversitesi yayınları
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Uygulama/Pratik | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | | | 4 | | | 4 | | 4 | | | | | 4 | | 4 | | | | | ÖÇ2 | 4 | | | 4 | | | 4 | | 4 | 4 | | | | 4 | | 4 | | | | | ÖÇ3 | 4 | | | 4 | | | 4 | | 4 | 4 | | | | | | 4 | | | | | ÖÇ4 | 4 | | | 4 | | | 4 | | 4 | | | | | 4 | | 4 | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|