|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ASP11020168310 | PİŞİRME YÖNTEMLERİ - I | Zorunlu | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans | Dersin Amacı | Bu derste hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanların iş tanımlarını yapma, uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Öğr.Gör. Mehmet KABACIK | Öğrenme Çıktıları | 1 | Mutfağın hiyerşik yapıya göre yönetim şeması ve mutfak bölümlerindeki çalışanların iş ve görev tanımları / Entremetier (Garnitür, çorba, yumurta, Garde manger (soğuk mutfak ) , Pastry (pastane), Kasaphane, Yerel Mutfak, Chef Tournantın ) | 2 | Jülienne, Brunoise, Jardiniére, Macedoine şekillerde doğrama yapmak | 3 | Lezzet verici karışımları hazırlamak | 4 | Basic White stock (Temel beyaz etsuyu) stock hazırlamak, Basic brown (Temel kahverengi etsuyu ) stock hazırlamak | 5 | Yiyecekleri Suda Blanching (Ön Pişirme/Ağartma) pişirme işlemi için ön hazırlık | 6 | Yiyecekleri Boiling (Bol Suda Pişirme)olarak Pişirme | 7 | Yiyecekleri Stewing (Kendi Suyunda Pişirme) olarak Pişirme | 8 | |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Mutfağın hiyerşik yapıya göre yönetim şeması ve mutfak bölümlerindeki çalışanların iş ve görev tanımları,Jülienne, Brunoise, Jardiniére, Macedoine şekillerde doğrama yapmak/yaptırmak
Mire poix, Paysanne / Batonnets, Vichy, ve diğer şekillerde doğrama yapmak/yaptırmak / Lezzet verici karışımları hazırlamak,Basic White stock (Temel beyaz etsuyu) stock hazırlama,Yiyecekleri Suda Blanching Boiling, Stewing olarak Pişirme | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Mutfağın hiyerşik yapıya göre yönetim şeması ve mutfak bölümlerindeki çalışanların iş ve görev tanımları / Entremetier (Garnitür, çorba, yumurta, Garde manger (soğuk mutfak ) , Pastry (pastane), Kasaphane, Yerel Mutfak, Chef Tournantın ) | x | x | 2 | Mutfağın hiyerarşik yapıya göre yönetim şeması ve mutfak bölümlerindeki çalışanların iş ve görev tanımları / Entremetier (Garnitür, çorba, yumurta, Garde manger (soğuk mutfak ) , Pastry (pastane), Kasaphane, Yerel Mutfak, Chef Tournantın | x | x | 3 | Jülienne, Brunoise, Jardiniére, Macedoine şekillerde doğrama yapmak/yaptırmak | x | x | 4 | Mire poix, Paysanne / Batonnets, Vichy, ve diğer şekillerde doğrama yapmak/yaptırmak / Lezzet verici karışımları hazırlamak | x | x | 5 | Lezzet verici karışımları hazırlamak | x | x | 6 | Basic White stock (Temel beyaz etsuyu) stock hazırlamak/hazırlatmak | x | x | 7 | Basic brown (Temel kahverengi etsuyu ) stock hazırlamak/hazırlatmak
Basic brown (Temel kahverengi etsuyu ) stock hazırlamak/hazırlatmak | x | x | 8 | Ara Sınav | x | x | 9 | Yiyecekleri Suda Blanching (Ön Pişirme/Ağartma) pişirme işlemi için ön hazırlı | x | x | 10 | Yiyecekleri Suda Blanching (Ön Pişirme/Ağartma) olarak pişirme | x | x | 11 | Yiyecekleri Boiling (Bol Suda Pişirme)pişirme işlemi için ön hazırlık | x | x | 12 | Yiyecekleri Boiling (Bol Suda Pişirme)olarak Pişirme | x | x | 13 | Yiyecekleri Stewing (Kendi Suyunda Pişirme)işlemi için ön hazırlık | x | x | 14 | Yiyecekleri Stewing (Kendi Suyunda Pişirme) olarak Pişirme | x | x | 15 | yiyecekleri poche olarak Pişirme | x | x | 16 | yiyecekleri poche olarak Pişirme | x | x |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 6 | 84 | Uygulama/Pratik | 14 | 6 | 84 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|