Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
YBP2052014872BESLENME İLKELERİZorunlu233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Beslenmenin önemini kavratmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenir.
2Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; hastalıklarda beslenmeyi öğrenir.
3Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; yaşlılarda ve engellilerde beslenmeyi öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri, besin grupları Besin ögeleri Gıdaları satın alma, hazırlama, pişirme ve muhafaza yöntemleri Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme Diyabette beslenme, yanıklarda beslenme, kanserli hastalarda beslenme Böbrek hastalıklarında beslenme Enfeksiyon, sinir sistemi ve solunum sistemi hastalıklarında beslenme Hastaya yemek yedirme, yaşlılarda beslenme Yaşlıya yemek yedirme, özel gereksinimli bireylerde beslenme Beslenme ile ilgili karşılaşılabilecek sorunlar Özel gereksinimli bireylere yemek yedirme
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri, besin grupları
2Besin ögeleri
3Gıdaları satın alma, hazırlama, pişirme ve muhafaza yöntemleri
4Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme
5Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme
6Diyabette beslenme, yanıklarda beslenme, kanserli hastalarda beslenme
7Böbrek hastalıklarında beslenme
8Ara sınav
9Enfeksiyon, sinir sistemi ve solunum sistemi hastalıklarında beslenme
10Hastaya yemek yedirme, yaşlılarda beslenme
11Yaşlıya yemek yedirme, özel gereksinimli bireylerde beslenme
12Beslenme ile ilgili karşılaşılabilecek sorunlar
13Beslenme ile ilgili karşılaşılabilecek sorunlar
14Beslenme ile ilgili karşılaşılabilecek sorunlar
15Özel gereksinimli bireylere yemek yedirme
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kılınç, F.N., Çakır B., Daşgın, (2014). H. Hasta, Yaşlı ve Özel Gereksinimli (Engellilerde) Beslenme. Ankara: Vize Yayıncılık
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma616
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)76
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28
ÖÇ1   4   4                    
ÖÇ2   5   5                    
ÖÇ3   5   5                    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00