Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TUR1692014849BESLENME İLKELERİZorunlu114
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
İnsan beslenmesinde temel olan besin ögelerini, kimyasal yapılarını, kaynaklarını, insan vücudundaki işlevlerini, yetersizlik ve aşırı alımlarla oluşan sorunları, gereksinmeleri, birbiriyle ve diğer ögelerle etkileşimlerini incelemek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Mehmet KABACIK
Öğrenme Çıktıları
1Beslenmeyi tanımlayabilme, yeterli ve dengeli beslenmeyi açıklayabilme;
2 Besin ve besin öğelerini gruplandırarak örneklerle açıklayabilme;
3Besin öğelerinin vücudumuzdaki işlevlerini açıklayabilme;
4Besin öğelerinin günlük gereksinimlerini bilme ve alınması gereken miktarları hesaplayabilme;
5 Besinlerin enerji değerlerini hesaplayabilme;
6Besin öğelerini sınıflandırabilme;
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Beslenme ile ilgili tanım ve kavramlar, Yeterli ve dengeli beslenme, Proteinlerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri, Besinlerin vücut çalışmasındaki görevleri, besinlerin bileşimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri, Vitaminler ve minerallerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri, Besinlerin enerji değeri, enerji gereksinmesi, vücudun enerji dengesi, Karbonhidratların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri, Yağların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenme ile ilgili tanım ve kavramlar, Yeterli ve dengeli beslenme
2Besin öğelerinin gruplandırılması
3Proteinlerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
4Karbonhidratların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
5Yağların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
6Vitaminler ve minerallerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
7Su ve diğer içeceklerin işlevleri ve günlük gereksinmeleri
8Ara sınav
9Besinlerin enerji değeri, enerji gereksinmesi, vücudun enerji dengesi
10Besinlerin vücut çalışmasındaki görevleri, besinlerin bileşimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri
11Besin grupları
12Besin grupları
13Hastalıklarda beslenmenin önemi
14Besinleri satın alma, saklama, hazırlama ve pişirme ilkeleri
15Besinlerin enerji değeri, enerji gereksinmesi, vücudun enerji dengesi
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14456
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma313
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma313
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9
ÖÇ1 45555555
ÖÇ2 44444545
ÖÇ3 43445544
ÖÇ4 55454554
ÖÇ5 55445443
ÖÇ6 55545554
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00