|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TUR1692014849 | BESLENME İLKELERİ | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans | Dersin Amacı | İnsan beslenmesinde temel olan besin ögelerini, kimyasal yapılarını, kaynaklarını, insan vücudundaki işlevlerini, yetersizlik ve aşırı alımlarla oluşan sorunları, gereksinmeleri, birbiriyle ve diğer ögelerle etkileşimlerini incelemek | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Öğr. Gör. Mehmet KABACIK | Öğrenme Çıktıları | 1 | Beslenmeyi tanımlayabilme, yeterli ve dengeli beslenmeyi açıklayabilme; | 2 | Besin ve besin öğelerini gruplandırarak örneklerle açıklayabilme; | 3 | Besin öğelerinin vücudumuzdaki işlevlerini açıklayabilme; | 4 | Besin öğelerinin günlük gereksinimlerini bilme ve alınması gereken miktarları hesaplayabilme; | 5 | Besinlerin enerji değerlerini hesaplayabilme; | 6 | Besin öğelerini sınıflandırabilme; |
| Öğrenim Türü | İkinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Beslenme ile ilgili tanım ve kavramlar, Yeterli ve dengeli beslenme, Proteinlerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri, Besinlerin vücut çalışmasındaki görevleri, besinlerin bileşimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri, Vitaminler ve minerallerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri, Besinlerin enerji değeri, enerji gereksinmesi, vücudun enerji dengesi, Karbonhidratların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri, Yağların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Beslenme ile ilgili tanım ve kavramlar, Yeterli ve dengeli beslenme
| | | 2 | Besin öğelerinin gruplandırılması
| | | 3 | Proteinlerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
| | | 4 | Karbonhidratların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
| | | 5 | Yağların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
| | | 6 | Vitaminler ve minerallerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
| | | 7 | Su ve diğer içeceklerin işlevleri ve günlük gereksinmeleri
| | | 8 | Ara sınav
| | | 9 | Besinlerin enerji değeri, enerji gereksinmesi, vücudun enerji dengesi | | | 10 | Besinlerin vücut çalışmasındaki görevleri, besinlerin bileşimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri
| | | 11 | Besin grupları
| | | 12 | Besin grupları
| | | 13 | Hastalıklarda beslenmenin önemi
| | | 14 | Besinleri satın alma, saklama, hazırlama ve pişirme ilkeleri
| | | 15 | Besinlerin enerji değeri, enerji gereksinmesi, vücudun enerji dengesi
| | | 16 | Final sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 4 | 56 | Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 1 | 3 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 1 | 3 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ2 | | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ3 | | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ4 | | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ5 | | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ6 | | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|