Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ULVS2122014274ÇİFTLİK HAYVANLARINDA BESLENME HASTALIKLARIZorunlu243
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Çiftlik hayvanların (küçükbaş ve büyükbaş ruminantlar ve atların) kullandığı yem maddelerinin agronomik ve nutrisyonel özelliklerinin değerlendirilmesi; çiftlik hayvanlarının fizyolojik dönemlerine göre yaşama + verim (et, süt, yapağı, gebelik ve reprodüksiyon) paylarını ve çevre şartlarını da dikkate alarak besin madde ihtiyaçlarını karşılayacak rasyon formülasyonlarının hazırlanması ve yemlenmesi; çiftlik hayvanlarında metabolizma ve metabolizma hastalıklarının etiyopatogenezini açıklanmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Metehan Eser KAHVECİ
Öğrenme Çıktıları
1Yem bilgisi ve hijyeni ile teknolojisi konusunda bilgi sahibi olur.
2Saha ortamında kaba yemleri kuru ot yapma veya silaj yapma konusunda beceri kazanır.
3Yemlerin vücuttaki metabolizmasını çiftlik hayvanlarının fizyolojik dönemlerine göre nasıl değerlendirileceğini dikkate uygun yem formülasyonu hazırlayabilir ve yemleyebilir.
4Üretim sürecinde karşılaşacağı beslenme hastalıklarını çevre koşullarını da dikkate alarak sebep-sonuç ilişkisi bağlamında değerlendirebilir ve metabolik hastalıkların ortaya çıkmasına karşı gerekli tedbirleri alabilir.
5Beslenme hastalıkları ile diğer enfeksiyöz ve üretim sorunları (reprodüksiyon, meme sağlığı)) arasındaki ilişkileri bilerek sürdürülebilir üretimi sağlar.
6Halk sağlığı beslenmesi geliştirmek amacıyla hayvan besleme ve yemleme stratejileri geliştirebilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Çiftlik havyalarından maksimum biyolojik verimin alınması içim beslenme stratejileri geliştirebilmek ve beslenmeden kaynaklanan üretim hastalıklarının oluşmamasını sağlayabilmek için verilen bir derstir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Teorik: Kuru kaba yemlerin hazırlanma yöntemleri (yerde, sehpada ve ambarda kurutma), kalitesini etkileyen faktörler, ruminant beslenmesinde önemi ve kullanımı. Uygulama: Kuru kaba yem hazırlama teknikleri uygulaması.
2Teorik: Değişik yem materyallerinden silaj hazırlama teknikleri ve silajın hayvan beslemede kullanılması. Uygulama: Silaj yapımı uygulaması.
3Teorik: Ruminantlar için konsantre yemleri işleme yöntemleri (Öğütme, ezme, peletleme) ve değişik işleme yöntemlerinin sindirim ve verim üzerine etkileri ile hayvanların beslenmesinde kullanılma şekilleri. Uygulama: Konsantre yem işleme teknikleri uygulaması.
4Teorik: Erken laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi. Uygulama: Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması.
5Teorik: Orta ve geç laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi. Uygulama: Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması.
6Teorik: Kurudaki inekler ve düveler için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi. Uygulama: Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması (devam).
7Teorik: Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (Rumen asidozu, laminitis, ketozis ve yağlı karaciğer sendromu), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri. Uygulama: Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması.
8Ara sınav
9Teorik: Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (Hipokalsemi, son atamama ve abomasum deplasmanı ), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri. Uygulama: Kurudaki inekler ve düveler için rasyon düzenleme uygulaması.
10Teorik: Beslenmenin döl verimine etkileri. Besin maddeleri dengesizliği, eksikliği ve fazlalığında görülebilecek döl verimi problemleri, beslenmeye bağlı döl verimi problemlerini önlemeye yönelik rasyon düzenlemeler. Uygulama: Beslenme hastalıklarında rasyon düzenleme uygulaması.
11Teorik: Süt bileşimi ve kalitesine etki eden faktörler ile besleme yöntemleri ile süt bileşimi ve kalitesine müdahale eden besleme yöntemleri. Kaba yem ve konsantre yemlerin işleme ve kullanım metotları, mera dönemi ve sıcak stresi gibi stres şartlarında süt bileşimini düzelten besleme yöntemleri, bu konuda yardımcı yem katkı maddeleri. Uygulama: Beslenme hastalıklarında rasyon düzenleme uygulaması.
12Teorik: Isı stresine bağlı olarak ortaya çıkan besin maddesi yetersizlikleri. Isı stresini önlemeye yönelik besleme metotları ve rasyon yönetimi. Uygulama: Isı stresine yönelik rasyon düzenleme uygulaması.
13Teorik: Besi sığırlarında rasyon hazırlanması ve yemleme yöntemleri. Uygulama: Besi sığırlarında rasyon düzenleme uygulaması.
14Teorik: Koyun ve keçilerde rasyon hazırlanması ve yemleme yöntemleri. Uygulama: Koyun ve keçilerde rasyon düzenleme uygulaması.
15Teorik: At ve domuzlarda rasyon hazırlama ve yemleme yöntemleri. Uygulama: At ve domuzlarda rasyon düzenleme uygulaması.
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları (Geliştirilmiş 4. baskı). Ed. Ergün, A., Tuncer, Ş.D.;Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2008. 2.Çiftlik hayvanlarında beslenme hastalıkları. Umucalılar, H.D., Gülşen,N.; SÜ Basımevi, Konya, 2005.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14114
Bireysel Çalışma14114
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma188
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma199
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)87
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21
ÖÇ1       55    5       
ÖÇ2       55    5       
ÖÇ3       55    5       
ÖÇ4       55    5       
ÖÇ5       55    5       
ÖÇ6       55    5       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00