Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ULVS2112013274KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİZorunlu233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Dünyadaki ve Türkiye’deki başlıca koyun ve keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik özelliklerini, koyun ve keçi yetiştirme tekniğini, koyun ve keçi yetiştiriciliğinde kayıt ve verim kontrollerinin değerlendirilmesi ve görülen önemli hastalıklarını ve bunlardan korunma yollarını teorik olarak öğrencilere öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Fatih Ahmet ASLAN
Öğrenme Çıktıları
1Koyun ve keçi yetiştiriciliği hakkındaki temel kavramları bilir
2Koyun ve keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik karakterlerini bilir.
3Koyun ve keçide hastalıklar ve sağlık koruma yöntemlerini bilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Koyun ve Keçi Irkları, Koyun Yetiştiriciliğinde Sürü Büyüklüğü, Ağıl Temizliği ve Dezenfeksiyon, Banyo, Tırnak, Kuyruk Kesme ve Kastrasyon, Kırkım ve Yapağı, Koç-Teke Katımı, Koyunlarda Gebeliğin Saptanması, Gebelik ve Doğum, Doğum Sonrası Kuzu ve Oğlak Büyütme, Sağım, Koyun ve Keçilerde Numaralama, Kayıt Tutma, Kuzu Üretim Yöntemleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Koyun ve keçi yetiştiriciliğinin ekonomik önemi, Türkiye’de başlıca sorunları ve çözüm önerileri
2Türkiye’de ve dünyada yetiştirilen başlıca koyun ırkları ve verim özellikleri
3Koyun yetiştiriciliğinde yetiştirme amacının tespiti, ayıklama ve seleksiyon kriterleri
4Kuzu üretim teknikleri, star ve camal yöntemleri, gün uzunluğunun ayarlanması, erken yaşta damızlıkta kullanma, koyun yetiştiriciliğinde döl verimine, süt verimine etkileyen faktörler
5Kuzu üretim teknikleri, star ve camal yöntemleri, gün uzunluğunun ayarlanması, erken yaşta damızlıkta kullanma, koyun yetiştiriciliğinde döl verimine, süt verimine etkileyen faktörler
6Türkiye’de ve dünyada yetiştirilen başlıca keçi ırkları ve verim özellikleri
7Keçilerde dölverimi, seleksiyon ve melezlemenin planlanması, adaptasyon, teke katımı, gebelik ve oğlaklama, barındırma
8Ara sınav
9Keçilerde süt, et ve tiftik üretimi, keçi sütü, sağım ve hijyen,
10Sağım, kırkım
11Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde kayıt ve verim kontrollerinin değerlendirilmesi
12Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde görülen önemli hastalıklar ve bunlardan korunma yolları,
13Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde görülen önemli hastalıklar ve bunlardan korunma yolları
14Koyun ve keçi yetiştiriciliği işletmelerinde sürü yönetimi ve hayvan refahı (sıfat dönemi, gebelik dönemi, kuzulama ve süt emme dönemi, laktasyon dönemi, kırkım dönemi, transport, barındırma koşulları)
15Koyun ve keçi yetiştiriciliği işletmelerinde sürü yönetimi ve hayvan refahı (sıfat dönemi, gebelik dönemi, kuzulama ve süt emme dönemi, laktasyon dönemi, kırkım dönemi, transport, barındırma koşulları)
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Koyun-Keçi Hastalıkları ve Yetiştiriciliği, Aytuğ,C.N., Yalçın,C. İstanbul 1990
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı133
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14228
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma144
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma199
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)94
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21
ÖÇ1    4                
ÖÇ2    5                
ÖÇ3    3                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00