|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ULVS2112013274 | KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ | Zorunlu | 2 | 3 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans | Dersin Amacı | Dünyadaki ve Türkiye’deki başlıca koyun ve keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik özelliklerini, koyun ve keçi yetiştirme tekniğini, koyun ve keçi yetiştiriciliğinde kayıt ve verim kontrollerinin değerlendirilmesi ve görülen önemli hastalıklarını ve bunlardan korunma yollarını teorik olarak öğrencilere öğretmektir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Öğr. Gör. Dr. Fatih Ahmet ASLAN | Öğrenme Çıktıları | 1 | Koyun ve keçi yetiştiriciliği hakkındaki temel kavramları bilir | 2 | Koyun ve keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik karakterlerini bilir. | 3 | Koyun ve keçide hastalıklar ve sağlık koruma yöntemlerini bilir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Koyun ve Keçi Irkları, Koyun Yetiştiriciliğinde Sürü Büyüklüğü, Ağıl Temizliği ve Dezenfeksiyon, Banyo, Tırnak, Kuyruk Kesme ve Kastrasyon, Kırkım ve Yapağı, Koç-Teke Katımı, Koyunlarda Gebeliğin Saptanması, Gebelik ve Doğum, Doğum Sonrası Kuzu ve Oğlak Büyütme, Sağım, Koyun ve Keçilerde Numaralama, Kayıt Tutma, Kuzu Üretim Yöntemleri. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Koyun ve keçi yetiştiriciliğinin ekonomik önemi, Türkiye’de başlıca sorunları ve çözüm önerileri | | | 2 | Türkiye’de ve dünyada yetiştirilen başlıca koyun ırkları ve verim özellikleri | | | 3 | Koyun yetiştiriciliğinde yetiştirme amacının tespiti, ayıklama ve seleksiyon kriterleri | | | 4 | Kuzu üretim teknikleri, star ve camal yöntemleri, gün uzunluğunun ayarlanması, erken yaşta damızlıkta kullanma, koyun yetiştiriciliğinde döl verimine, süt verimine etkileyen faktörler | | | 5 | Kuzu üretim teknikleri, star ve camal yöntemleri, gün uzunluğunun ayarlanması, erken yaşta damızlıkta kullanma, koyun yetiştiriciliğinde döl verimine, süt verimine etkileyen faktörler | | | 6 | Türkiye’de ve dünyada yetiştirilen başlıca keçi ırkları ve verim özellikleri | | | 7 | | Keçilerde dölverimi, seleksiyon ve melezlemenin planlanması, adaptasyon, teke katımı, gebelik ve oğlaklama, barındırma | | 8 | Ara sınav | | | 9 | | Keçilerde süt, et ve tiftik üretimi, keçi sütü, sağım ve hijyen, | | 10 | Sağım, kırkım | | | 11 | Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde kayıt ve verim kontrollerinin değerlendirilmesi | | | 12 | Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde görülen önemli hastalıklar ve bunlardan korunma yolları, | | | 13 | Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde görülen önemli hastalıklar ve bunlardan korunma yolları | | | 14 | Koyun ve keçi yetiştiriciliği işletmelerinde sürü yönetimi ve hayvan refahı (sıfat dönemi, gebelik dönemi, kuzulama ve süt emme dönemi, laktasyon dönemi, kırkım dönemi, transport, barındırma koşulları) | | | 15 | | Koyun ve keçi yetiştiriciliği işletmelerinde sürü yönetimi ve hayvan refahı (sıfat dönemi, gebelik dönemi, kuzulama ve süt emme dönemi, laktasyon dönemi, kırkım dönemi, transport, barındırma koşulları) | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Koyun-Keçi Hastalıkları ve Yetiştiriciliği, Aytuğ,C.N., Yalçın,C. İstanbul 1990 | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 3 | 3 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 | Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 9 | 9 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|