Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGT2652023272 | TAHIL İŞLEME TEKNOLOJİSİ-I | Zorunlu | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd.Doç.Dr. Hilal TOZLU ÇELİK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Tahılların, özellikle de buğdayın teknolojik önemini anlar | 2 | Makarna, bisküvi, kraker, gofret, kek, milföy, bulgur, kahvaltılık tahıllar ve tarhana üretimlerini kontrol edebilir | 3 | Tahıl ürünleri üretiminde kullanılan alet ekipman konusunda bilgi sahibi olur | 4 | Tahıl ürünlerinin üretiminde kullanılan hammaddeler, bu hammaddelerin özellikleri ,fonksiyonları ve kullanılan katkı maddeleri konusunda bilgi sahibi olur |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Makarna yapım teknolojisi, bisküvi, kraker, gofret, kek, milföy yapım teknolojileri, bulgur yapım teknolojisi, nişasta, dekstrin ve glikoz üretim teknolojisi, kahvaltılık tahıl yapım teknolojisi, tarhana yapım teknolojisi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Makarna yapım teknolojisi: makarna tanımı ve çeşitleri, durum buğdayı, irmik ve makarna kalite özellikleri | | | 2 | Makarna yapım teknolojisi: üretim aşamaları | | | 3 | Bisküvi yapım teknolojisi: üretimde kullanılan hammaddeler ve özellikleri | | | 4 | Bisküvi yapım teknolojisi: üretim aşamaları | | | 5 | Kraker yapımı | | | 6 | Gofret yapımı | | | 7 | Kek yapımı | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Milföy yapım teknolojisi | | | 10 | Bulgur yapım teknolojisi: bulgur yapım aşamaları | | | 11 | Bulgur yapım teknolojisi: Türkiye’de bulgur yapım yöntemleri, bulgurun besin değeri | | | 12 | Nişasta, dekstrin ve glikoz üretim teknolojisi | | | 13 | Kahvaltılık tahıl yapım teknolojisi: kahvaltılık tahılların üretimi | | | 14 | Kahvaltılık tahıl yapım teknolojisi: kahvaltılık tahılların besin değeri, depolanması, tüketim durumu | | | 15 | Tarhana yapım teknolojisi | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Elgün, A., Ertugay, Z. (2002) Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
Elgün A., Türker S., VE Bilgiçli N., 2007. Tahıl Ürünleri Teknolojisi. S.Ü. Ziraat Fakültesi, Konya |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 2 | 1 | 2 |
Derse Katılım | 8 | 2 | 16 |
Uygulama/Pratik | 3 | 1 | 3 |
Laboratuvar | 3 | 1 | 3 |
Problem Çözümü | 2 | 1 | 2 |
Tartışma | 3 | 1 | 3 |
Soru-Yanıt | 3 | 1 | 3 |
Takım/Grup Çalışması | 2 | 2 | 4 |
Deney | 6 | 1 | 6 |
Beyin Fırtınası | 5 | 1 | 5 |
Rapor Hazırlama | 1 | 4 | 4 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Okuma | 2 | 1 | 2 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 2 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|