Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGP2032010272SÜT TEKNOLOJİSİ - IZorunlu235
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yapma hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Sütün bileşimi, kimyası ve mikrobiyolojisinin teknolojik açıdan önemini kavrayabilme
2Süt ürünlerinin üretim teknolojileri hakkında temel bilgileri edinebilme
3Süt ve ürünlerine özgü analizleri uygulayabilecek duruma gelebilme
4Süt ve ürünlerinde oluşabilecek kusurların nedenlerini açıklayabilme ve gerekli önemleri alabilme
5Süt teknolojisinde kullanılan alet, ekipman ve sistemlerin çalışma prensiplerini öğrenebilme
6
7
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sütün nitelikleri, süt işletmelerinde miktar ölçümü, sütün temizlenmesi, sütün yağının ayrıştırılması ve homojenizasyonunu sağlama. Pastörize içme sütü ve sterilize içme sütü. Süt tozu üretimi ve peynir altı suyu üretimi. Beyaz peynir ve kaşar peynir üretimi. Lor peynir üretimi ve eritme peynir üretimi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sütün tanımı ve bileşimi, sütün bileşimi ve verimini etkileyen faktörler
2Çiğ sütün sağlanması ve fabrikaya kabulü, süt işletmelerinde miktar ölçümü
3Sütün temizlenmesi, deaerasyonu ve deodorizasyonu
4Süt yağının ayrılması ve standardizasyonu
5Sütün homojenizasyonu, pastörize içme sütü teknolojisi
6Sterilize içme sütü teknolojisi
7İçme sütlerinin depolanması
8Ara sınav
9Koyulaştırılmış süt üretimi
10Süt tozu üretimi
11Peynir altı suyu üretimi Kurutulmuş süt ürünlerinin depolanması
12Beyaz peynir üretimi
13Kaşar peyniri üretimi
14Lor peyniri üretimi
15Eritme peyniri üretimi
16 Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992). 2. Turan İNAL, Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi İ.Ü. Ders kitabı (1990).
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14456
Uygulama/Pratik14114
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma2816
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma21020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)152
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1511111111111111
ÖÇ2111115115151115
ÖÇ3551111111111111
ÖÇ4155111111114444
ÖÇ5114134114434444
ÖÇ6               
ÖÇ7               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00