Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGP2042010272SÜT TEKNOLOJİSİ - IIZorunlu245
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Serap ÖRÜNDÜ
Öğrenme Çıktıları
1Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol eder
2Ayran ve kefir üretimini kontrol eder
3Tereyağı ve dondurma üretimini kontrol eder
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Tulum peyniri üretimi. Civil peyniri üretimi+mihaliç peyniri üretimi, hellim peyniri üretimi ve van otlu peynir üretimi. Sade yoğurt üretimi+meyveli yoğurt üretimi. probiyotik yoğurt üretimi+yoğurttan ayran üretimi. Yoğurttan ayran üretimi. Kefir üretimi. Kremaya ön işlemler uygulanması. Kremanın olgunlaştırılması. Kremanın yayıklanması. Tereyağının ambalajlanması ve depolanması. Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tulum peyniri üretimi
2Civil peyniri üretimi Mihaliç peyniri üretimi
3Hellim peyniri üretimi Van Otlu peyniri üretimi
4Sade yoğurt üretimi
5Meyveli yoğurt üretimi
6Probiyotik yoğurt üretimi
7Yoğurttan ayran üretimi
8Ara sınav
9Sütten ayran üretimi Sütten ayran üretimi
10Kefir üretimi
11Kımız üretimi
12Krema üretimi Kremaya ön işlemler uygulanması
13Kremanın olgunlaştırılması Kremanın yayıklanması tereyağının ambalajlanması ve depolanması
14Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü
15Dondurma Karışımına uygulanan ön işlemlerin kontrolü paketleme, depolama ve satış
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992). Turan İNAL, Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi İ.Ü. Ders kitabı (1990). Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2012).
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14456
Uygulama/Pratik14114
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma2816
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma21020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)152
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1 444           
ÖÇ2 445           
ÖÇ3 553           
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00