Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGP2042010272 | SÜT TEKNOLOJİSİ - II | Zorunlu | 2 | 4 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Serap ÖRÜNDÜ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol eder | 2 | Ayran ve kefir üretimini kontrol eder | 3 | Tereyağı ve dondurma üretimini kontrol eder |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tulum peyniri üretimi. Civil peyniri üretimi+mihaliç peyniri üretimi, hellim peyniri üretimi ve van otlu peynir üretimi. Sade yoğurt üretimi+meyveli yoğurt üretimi. probiyotik yoğurt üretimi+yoğurttan ayran üretimi. Yoğurttan ayran üretimi. Kefir üretimi. Kremaya ön işlemler uygulanması. Kremanın olgunlaştırılması. Kremanın yayıklanması. Tereyağının ambalajlanması ve depolanması. Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tulum peyniri üretimi
| | | 2 | Civil peyniri üretimi
Mihaliç peyniri üretimi
| | | 3 | Hellim peyniri üretimi
Van Otlu peyniri üretimi
| | | 4 | Sade yoğurt üretimi
| | | 5 | Meyveli yoğurt üretimi
| | | 6 | Probiyotik yoğurt üretimi | | | 7 | Yoğurttan ayran üretimi | | | 8 | Ara sınav
| | | 9 | Sütten ayran üretimi
Sütten ayran üretimi
| | | 10 | Kefir üretimi
| | | 11 | Kımız üretimi | | | 12 | Krema üretimi
Kremaya ön işlemler uygulanması
| | | 13 | Kremanın olgunlaştırılması
Kremanın yayıklanması tereyağının ambalajlanması ve depolanması
| | | 14 | Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü
| | | 15 | Dondurma Karışımına uygulanan ön işlemlerin kontrolü paketleme, depolama ve satış | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992).
Turan İNAL, Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi İ.Ü. Ders kitabı (1990).
Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2012).
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 8 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|