Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGP1152010272 | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER-I | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda işleme alanında uygulanan temel işlemleri prensipleriyle açıklayarak tanıtmak, bu işlemlerde kullanılan endüstriyel makineler konusunda bilgi vermek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd.Doç.Dr. Bekir Gökçen MAZI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda prosesleri alanında uygulanan temel işlemler konusunda bilgi sahibi olur. | 2 | Temel işlemler ile ilgili hesaplamaları yapabilir. | 3 | Temel işlemlerde kullanılan gıda endüstri makineleri konusunda bilgi sahibi olur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
•Birimler ve boyutlar
•Gıda hammaddelerinin özellikleri
•Gıda bozulmalarının sınıflandırılması
•Hammaddenin depolanması ve taşıması
•Hammaddenin temizlenmesi, sınıflandırılması ve ayrılması
•Boyut küçültme
•Eleme, karıştırma, emülsiyon oluşturma, filtrasyon, çöktürme ve sedimantasyon, santrifüj ayırma işlemleri
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tanışma, dersin tanıtımı, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma. | | | 2 | Birimler ve boyutlar. | | | 3 | Hammaddenin sınıflandırılması, bulaşı kaynakları ve gıda bozulmaları. | | | 4 | Hammaddenin temizlenmesi, kuru ve yaş temizleme yöntemleri. | | | 5 | Sınıflandırma ve ayırma işlemleri. | | | 6 | Hammaddenin soyulması ve bu işlemde kullanılan makineler | | | 7 | Boyut küçültme işlemleri, gıdalarda boyut küçültme ekipmanları. | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Eleme ve elek sistemleri. | | | 10 | Gıda endüstrisinde kullanılan karıştırma sistemleri. | | | 11 | Emülsiyon hazırlama. | | | 12 | Filtrasyon işlemi, gıda endüstrisinde kullanılan filtrasyon sistemleri. | | | 13 | Çökelme ve tortulaşma. | | | 14 | Merkezkaç ayırma süreçler. | | | 15 | Merkezkaç ayırma süreçler. | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Cemeroğlu B., Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005
2. Ürün İşleme Tekniği. Yağcioğlu A., Ziraat Fak. Ofset Atölyesi, İzmir-1996
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 3 | 1 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Takım/Grup Çalışması | 2 | 4 | 8 |
Beyin Fırtınası | 7 | 1 | 7 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|