Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGT2502016272GIDA GÜVENLİĞİZorunlu242
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd.Doç.Dr.Bekir Gökçen MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini kavrayabilme
2Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek
3Bir gıda maddesinin üretimi sırasındaki potansiyel riskleri belirleyip risk analizlerini yapabilme
4Kalitenin temel kavramlarını, toplam kaliteyi, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini kavrayabilme ve kontrol kartı hazırlayabilme
5
6
7
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği
2Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu
3Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri
4Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler ve küflerden kaynaklanan riskler)
5Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler, parazitler, doğal gıda kontaminantları ve kimyasal kontaminantlardan kaynaklanan riskler)
6Gıda koruma teknikleri ve ürün güvenliği
7Ders tekrarı
8ara sınav
9Gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri
10Gıda katkı maddeleri
11Endüstriyel gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
12Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü
13GMP (İyi Üretim Uygulamaları), GHP'da (İyi Hijyen Uygulamaları) güvenlik programları
14HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi
15ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Julie, M.J. Food Safety, CRS Press, 2004. Topal, Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Tübitak, 1996. Topal, Ş. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi: HACCP ve Uygulamaları, Taç Ofset, İstanbul, 2001. Altuğ, T., Ova, G., Demirağ, K., Kurtcan, Ü. Gıda Kalite Kontrolü, Ege Üniversitesi Müh. Fak. Yayınları, No:29, İzmir, 1994. T.S.E., TS EN ISO 9000:2001, TS EN ISO 9001:2000, TS EN ISO 9004:2001 Standartları.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bütünleme Sınavı111
Tartışma515
Soru-Yanıt14114
Gözlem414
Alan Gezisi155
Beyin Fırtınası14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma177
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
Okuma2510
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)67
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ13344515        
ÖÇ23443543        
ÖÇ33454545        
ÖÇ44454533        
ÖÇ5               
ÖÇ6               
ÖÇ7               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00