Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGT2542016272 | GIDA AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Ambalaj malzemeleri ile ilgili temel kavramları hakkında bilgi vermek ve gıda endüstrisinde ambalajlama teknolojisinin önemini öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Serap ÖRÜNDÜ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda sektöründe ambalajın önemini anlar. | 2 | Gıda ve ambalaj malzemeleri arasındaki etkileşimleri öğrenir. | 3 | Gıdalar için uygun ambalaj malzemelerini seçebilir. | 4 | | 5 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda ambalaj malzemeleri, ambalaj ve paketleme, ambalaj malzemeleri ve gıda bozulma, koruma fonksiyonları arasındaki ilişkileri tanımlar. Gıda ambalaj malzemeleri (cam, kağıt, karton, oluklu mukavva, ahşap, alüminyum, teneke, plastik ve plastik bazlı paketler, çok katmanlı kombinasyonları) ve Aseptik ambalajlama. Modifiye atmosferde paketleme. Göç. Barkod. Akıllı ambalaj. Gıda ambalajı için önerileri içerir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda Ambalaj Malzemeri Tanımları | | | 2 | Ambalaj Malzemeleri ve Gıda Bozulmaları Arasında ki İlişkiler | | | 3 | Cam Ambalajlar | | | 4 | Kağıt, Karton ve Oluklu Mukavva Ambalajlar | | | 5 | Ahşap ve Alüminyum Ambalajlar | | | 6 | Kalay ambalajlar | | | 7 | Plastik ve Plastik Bazlı Ambalaj Malzemeleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Çok Katlı Paketleme Malzemeleri | | | 10 | Gıda Endüstrisinde Aseptik Ambalajlama | | | 11 | Gıdaların Modifiye Atmosferde Paketlenmesi | | | 12 | Migrasyon ve Barkod Sistemleri | | | 13 | Yenilebilir Ambalaj | | | 14 | Akıllı Ambalaj | | | 15 | Gıda Ambalajlama İçin Öneriler | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1 ÜÇÜNCÜ, M.,2000. Gıdaların Ambalajlanması. Ege Üniversitesi Basımevi. İzmir.
2 ÖZKAYA, H., 1995. Gıda Ambalajlama ve Depolama. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayın No: 1338 Yardımcı Ders Kitabı: 387, Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Seminer | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|