Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGT2382016272 | SÜT İŞLEME TEKNOLOJİSİ-II | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun yöresel peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Serap ÖRÜNDÜ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | süt ürünlerinin üretimini öğrenebilir | 2 | süt ürünlerinin muhafaza ve depolanması konusunda bilgi sahibi olabilir | 3 | | 4 | | 5 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tulum peyniri üretimi. Civil peyniri üretimi+mihaliç peyniri üretimi, hellim peyniri üretimi ve van otlu peynir üretimi. Sade yoğurt üretimi+meyveli yoğurt üretimi. probiyotik yoğurt üretimi+yoğurttan ayran üretimi. Yoğurttan ayran üretimi. Kefir üretimi. Kremaya ön işlemler uygulanması. Kremanın olgunlaştırılması. Kremanın yayıklanması. Tereyağının ambalajlanması ve depolanması. Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tulum peyniri üretimi | | | 2 | Civil peyniri üretimi | | | 3 | Mihaliç peyniri üretimi | | | 4 | Hellim peyniri üretimi | | | 5 | Van Otlu peyniri üretimi | | | 6 | Sade yoğurt üretimi | | | 7 | Probiyotik yoğurt üretimi
Yoğurttan ayran üretimi
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Sütten ayran üretimi | | | 10 | Sütten ayran üretimi
Kefir üretimi
| | | 11 | Krema üretimi
Kremaya ön işlemler uygulanması
| | | 12 | Kremanın olgunlaştırılması | | | 13 | Kremanın yayıklanması tereyağının ambalajlanması ve depolanması | | | 14 | Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü | | | 15 | Karışıma uygulanan ön işlemlerin kontrolü | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992).
2. Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2001). |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 5 | 2 | 10 |
Tartışma | 14 | 2 | 28 |
Deney | 5 | 0 | 0 |
Gözlem | 6 | 1 | 6 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|