Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGT2472016272GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYONZorunlu232
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Gıda işletmelerinde hijyenik üretim, temizlik ve sanitasyon uygulamaları ve halk sağlığının önemi
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK
Öğrenme Çıktıları
1Sanitasyon ve hijyenin tanımı,
2Kişisel hijyen hakkında dikkat etmesi gerekenleri bilip uygulayabilme.
3Yiyecek ve içeceklerin sanitasyonu ve hijyeni konusundaki kuralları tanımlayabilme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hijyenin tanımı ve önemi, sanitasyon , hava hijyeni, su hijyeni, gıda işletmelerinde personel hijyeni, alet ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, bitkisel gıda üretiminde hijyen ve hayvansal gıda üretiminde hijyen, gıda zehirlenmeleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş, Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi
2 Hava hijyeni ve değerlendirme teknikleri
3İşletme suyu ve içme sularında hijyen
4Personel hijyeni
5Alet ve ekipman hijyeni- İşletmenin yapısal özellikleri ve dizaynın işletme ve gıda hijyenine etkisi
6Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol uygulamaları ve Gıda hijyenine etkisi
7Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları
8Bitkisel gıda üretiminde hijyen
9Arasınav
10Hayvansal gıda üretiminde hijyen-I (Et ve ürünleri, kanatlı eti ve ürünleri, balık ve diğer su ürünleri, yumurta ve ürünleri, bal ve diğer arıcılık ürünleri ve diğer hayvansal gıdalarda hijyenik üretim teknikleri)
11 Hayvansal gıda üretiminde hijyen-II (Süt, yoğurt, tereyağ, peynir, dondurma ve diğer süt ürünlerinde hijyenik üretim teknikleri)
12Gıda hijyeni ile ilgili kalite yönetim sistemleri(ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, BRC, IFS, GLOBALGAP vd…)
13Gıda zehirlenmeleri ve farklı sektörlerde hijyen uygulamaları(perakendecilik, turizm ve otelcilik vb…)
14Gıda işletmelerinde kullanılan temizlik ve dezenfeksiyon maddeleri.
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Üretiminde Hijyen 1 ve 2, Personel Hijyeni,İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyon Milli Eğitim Bakanlığı MEGEP ders notları. Ankara 2011.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma7428
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7428
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)60
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1355555444445455
ÖÇ2355455554445445
ÖÇ3355444444445445
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00