Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGT2472016272 | GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON | Zorunlu | 2 | 3 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda işletmelerinde hijyenik üretim, temizlik ve sanitasyon uygulamaları ve halk sağlığının önemi |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sanitasyon ve hijyenin tanımı, | 2 | Kişisel hijyen hakkında dikkat etmesi gerekenleri bilip uygulayabilme. | 3 | Yiyecek ve içeceklerin sanitasyonu ve hijyeni konusundaki kuralları tanımlayabilme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Hijyenin tanımı ve önemi, sanitasyon , hava hijyeni, su hijyeni, gıda işletmelerinde personel hijyeni, alet ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, bitkisel gıda üretiminde hijyen ve hayvansal gıda üretiminde hijyen, gıda zehirlenmeleri
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş, Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi | | | 2 | Hava hijyeni ve değerlendirme teknikleri | | | 3 | İşletme suyu ve içme sularında hijyen | | | 4 | Personel hijyeni | | | 5 | Alet ve ekipman hijyeni- İşletmenin yapısal özellikleri ve dizaynın işletme ve gıda hijyenine etkisi | | | 6 | Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol uygulamaları ve Gıda hijyenine etkisi | | | 7 | Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları | | | 8 | Bitkisel gıda üretiminde hijyen | | | 9 | Arasınav | | | 10 | Hayvansal gıda üretiminde hijyen-I (Et ve ürünleri, kanatlı eti ve ürünleri, balık ve diğer su ürünleri, yumurta ve ürünleri, bal ve diğer arıcılık ürünleri ve diğer hayvansal gıdalarda hijyenik üretim teknikleri) | | | 11 | Hayvansal gıda üretiminde hijyen-II (Süt, yoğurt, tereyağ, peynir, dondurma ve diğer süt ürünlerinde hijyenik üretim teknikleri) | | | 12 | Gıda hijyeni ile ilgili kalite yönetim sistemleri(ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, BRC, IFS, GLOBALGAP vd…) | | | 13 | Gıda zehirlenmeleri ve farklı sektörlerde hijyen uygulamaları(perakendecilik, turizm ve otelcilik vb…) | | | 14 | Gıda işletmelerinde kullanılan temizlik ve dezenfeksiyon maddeleri. | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gıda Üretiminde Hijyen 1 ve 2, Personel Hijyeni,İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyon Milli Eğitim Bakanlığı MEGEP ders notları. Ankara 2011. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 7 | 4 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 4 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|