Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGT1362016272BESLENME İLKELERİZorunlu123
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Beslenmenin tanımı,beslenme ve sağlık etkileşimi, beslenmenin tarihçesi, beslenme biliminin gelişim süreci, temel tanımlar, makro besin öğelerinin kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK
Öğrenme Çıktıları
1Tahıllar, kurubaklagiller ve yağlı tohumların besin değerlerini, sağlıklı pişirme ve saklama yöntemlerini bilir.
2Besin gruplarını, bu gruplardan yer alan besin çeşitlerini ve besin değerlerini bilir.
3Et ve çeşitleri, yumurtanın beslenme ve sağlık önemini bilir. Besin değerini koruma yöntemlerini bilir ve uygular.
4Süt ve süt ürünlerinin beslenmedeki önemini ve kullanıldığı yerleri bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yeterli ve dengeli beslenme, besin grupları, yaşam boyu beslenme, menü planlama ve gıda alerjileri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Besin grupları, bu gruplarda yer alan besinlerin özellikleri, diyet tedavilerinde besin gruplarının kullanılması
2Besin hijyeni, besinlerde bozulmaya yol açan fiziksel, biyolojik ve kimyasal etkenler,besinlerle bulaşan hastalıklar ve korunma yolları, gıda güvenliği
3Süt ve süt ürünleri; tanımı, bileşimi, beslenme ve sağlık bakımından önemi
4Yumurta; tanımı, bileşimi, beslenmedeki önemi
5Et ve et çeşitleri; tanımı, yapısı, beslenmedeki önemi; satın alınması, pişirilmesi ve saklanmasında dikkat edilecek hususlar
6Kuru baklagiller; tanımı, bileşimi, beslenmedeki önemi, pişirilmesi ve saklanması yöntemleri
7Yağlı tohumlar ve sert kabuklu meyveler; tanımı, bileşimi, beslenmede kullanılması ve saklama yöntemleri
8Ara sınav
9Tahıllar; tanımı, yapısı, beslenmedeki önemi.Tahılların kullanılma şekilleri. Satın alınması, pişirilmesi ve saklanmasında dikkat edilecek hususlar
10Sebze ve meyveler; Tanımı, yapısı, besin değerleri, beslenme ve sağlık bakımından önemi
11Sebze ve meyvelerin pişirilmesindeki ilkeler, pişirme sırasında oluşan değişiklikler, yemeklerde kullanılması ve saklanma yöntemleri,
12Yağlar ve tatlılar; tanımı, çeşitleri, özellikleri, beslenmede kullanılması, saklama yöntemleri.
13Katkı maddeleri; tanımı, çeşitleri, kullanma amaçları. Besinlerin zenginleştirilmesi, çeşitleri, uygulanan yöntemler
14Yaş ve cinsiyete göre beslenme
15Gıda kaynaklı alerjiler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Beslenme İlkeleri (Prof. Dr. Mustafa TAYAR, Doç. Dr. Nimet HAŞIL KORKMAZ, Uzman Diyetisyen H. Elif ÖZKELEŞ) Genişletilmiş 3. Baskı, Dora Yayıncılık, 2015, BURSA.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav188
Final Sınavı11010
Derse Katılım12224
Soru-Yanıt10110
Bireysel Çalışma10220
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma5210
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma5210
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)92
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1444335534543445
ÖÇ2444444535455555
ÖÇ3554444434454555
ÖÇ4545444434443555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00