Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGT2112013272BESLENME İLKELERİZorunlu233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Beslenme konusunda bilgilendirme ve bunu pratiğe aktarabilme yeteneği kazandırılmış eleman yetiştirmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI
Öğrenme Çıktıları
1Beslenme ile ilgili kavramları açıklayabilir.
2Diyet planlarını değerlencirebilir ve uygulayabilir.
3Toplumun yada grupların beslenme durumlarını değerlendirebilir.
4
5
6
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içeriklerinin öğretilmesi, uygun hazırlama ve pişirme yöntemleri, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkeleri çerçevesinde farklı kişiler için diyet uygulanması
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenmeye giriş, bazı özel tanımlar ve başlıca besin öğeleri
2Su – Beslenme ilişkisi ve suyun vücut üzerindeki fizyolojik işlevi
3Besin maddeleri sindiriminde dokusal süreç
4Başlıca gıda bileşenlerinden proteinlerin sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri
5Başlıca gıda bileşenlerinden lipidlerin sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri
6Beslenmeye giriş, bazı özel tanımlar ve başlıca besin öğeleri
7Başlıca gıda bileşenlerinden karbonhidratların sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri
8Ara sınav
9Başlıca gıda bileşenlerinden vitaminlerin sınıflandırılmaları, kaynakları ve işlevleri
10Başlıca gıda bileşenlerinden mineral maddelerin sınıflandırılmaları, kaynakları ve işlevleri
11Gıdaların besin değer referansları, enerji gereksinimi ve harcanması, bazal metabolizmaya etkili faktörler
12Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 1. Bebekler, küçük çocuklar ve okul çocuklarının beslenmeleri
13Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 2. Yetişkinler, yaşlılar ve vejetaryenlerin beslenmeleri
14Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 3. Sporcular ve yüksek işgücü gerektiren ağır işçilerin beslenmeleri
15Farklı risk grupları için beslenme menüleri hazırlama üzerine çalışma
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. DEMİRCİ, M. 2012. Beslenme, Onur grafik, 342s, İstanbul. 2. BAYSAL, A., 1983. Beslenme. H.Ü.Yay. A/13, 486 s. Ankara,
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Bütünleme Sınavı122
Derse Katılım14228
Soru-Yanıt717
Beyin Fırtınası717
Makale Kritik Etme111
Bireysel Çalışma14114
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma122
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma515
Okuma515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)80
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ13445345        
ÖÇ23444535        
ÖÇ33443555        
ÖÇ4               
ÖÇ5               
ÖÇ6               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00