Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGT2012013272 | MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ I | Zorunlu | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere,
• Meyve ve sebzelerin yapısı ve bileşeni hakkında temel bilgiler vermek
• Ön işlemler hakkında temel bilgiler vermek
• Meyve ve sebze işleme teknolojileri hakkında temel bilgiler vermek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd.Doç.Dr.Bekir Gökçen MAZI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Meyve ve sebzelerin içeriği, yapısı ve işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur | 2 | Meyve ve sebze işlemede kullanılan endüstriyel makineler hakkında temel bilgiye sahib olur | 3 | Meyve ve sebze işlemede kullanılan ön işlemler hakkında temel bilgiye sahib olur |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
• Meyve ve sebzelerin yapısı ve bileşimi
• Bozulma nedenlerinin sınıflandırılması
• Hammaddenin temizlenmesi, sınıflandırılması ve ayıklanması
• Boyut küçültme ve boyut küçültme ekipmanları
• Soğukta muhafaza, dondurma ve kurutma teknolojileri
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tanışma, dersin tanıtımı, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma | | | 2 | Meyve ve sebzelerin bileşimi ve yapısı | | | 3 | Bulaşı kaynakları ve gıda bozulmaları | | | 4 | Hammaddenin temizlenmesi | | | 5 | Sınıflandırma ve ayırma işlemleri | | | 6 | Hammaddenin soyulması ve bu işlemde kullanılan makineler | | | 7 | Boyut küçültme işlemleri, gıdalarda boyut küçültme ekipmanları | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Soğukta muhafaza | | | 10 | Konserve üretim teknolojisi | | | 11 | Salça üretim teknolojisi | | | 12 | Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi | | | 13 | Meyve ve sebzelerin dondurulması | | | 14 | Kurutma | | | 15 | Meyve Sebze Atıklarının Değerlendirilmesi | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi I-II. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:28 Ankara |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Laboratuvar | 7 | 2 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Deney | 7 | 2 | 14 |
Gözlem | 7 | 2 | 14 |
Rapor Hazırlama | 2 | 4 | 8 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 5 | 2 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 5 | 5 | 5 | 3 | 2 | 1 | ÖÇ2 | 2 | 2 | 1 | 2 | 2 | 5 | 5 | 2 | 2 | 2 | 5 | 5 | 2 | 1 | 2 | ÖÇ3 | 2 | 2 | 2 | 5 | 5 | 2 | 5 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|