Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGT1122013272 | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER II | Zorunlu | 1 | 2 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere;
• gıda işleme ile ilgili temel bilgileri vermek,
• pastörizasyon ve sterilizasyon hakkında temel bilgi vermek,
• buharlaşma, kurutma ve ekstrüzyon işlemlerini öğrencilere tanıtmak,
• soğutma ve dondurma hakkında temel bilgiler vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd.Doç.Dr.Bekir Gökçen MAZI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Isıl gıda işleme teknikleri hakkında temel bilgiye sahip olur | 2 | Paztörizasyon ile sterilizasyonu karşılaştırabilir | 3 | Gıda işlemede yeni yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olur | 4 | Gıda işlemenin önemi konusunda bilinç kazanır |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
• Isı iletim yolları
• Isı değiştiriciler
• Pastörizasyon ve sterilizasyon prosesleri
• Soğutma ve dondurma
• Konserve üretim teknolojisi
• Evaporasyon
• Kurutma
• Gıda işlemede yeni eğilimler
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tanışma, dersin tanıtımı, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma | | | 2 | Isı iletim yolları, Kondüksiyon, Konveksiyon, Radyasyon | | | 3 | Isı değiştiriciler | | | 4 | Pastörizasyon ve pastörizasyon ekipmanları | | | 5 | Sterilizasyon ve sterilizasyon ekipmanları | | | 6 | Termal ölüm süresi, D ve Z değerleri | | | 7 | Gıda endüstrilerinde pastörizasyon ve sterilizasyon uygulamaları | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Haşlama ve Kaynatma | | | 10 | Konserve üretim teknolojisi | | | 11 | Evaporasyon ve evaporatörler | | | 12 | Kurutma | | | 13 | Soğutma ve dondurma | | | 14 | Ekstrüzyon | | | 15 | Gıda işlemede yeni eğilimler | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Cemeroğlu B., Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005
2. Ürün İşleme Tekniği. Yağcioğlu A., Ziraat Fak. Ofset Atölyesi, İzmir-1996
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Problem Çözümü | 5 | 1 | 5 |
Tartışma | 7 | 1 | 7 |
Soru-Yanıt | 8 | 1 | 8 |
Beyin Fırtınası | 7 | 1 | 7 |
Rapor Hazırlama | 2 | 4 | 8 |
Rapor Sunma | 2 | 1 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 2 | 5 | 5 | 3 | 5 | 3 | 5 | 4 | ÖÇ2 | 1 | 2 | 3 | 5 | 5 | 2 | 5 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 1 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | ÖÇ4 | 1 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|