Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGT1122013272GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER IIZorunlu123
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilere; • gıda işleme ile ilgili temel bilgileri vermek, • pastörizasyon ve sterilizasyon hakkında temel bilgi vermek, • buharlaşma, kurutma ve ekstrüzyon işlemlerini öğrencilere tanıtmak, • soğutma ve dondurma hakkında temel bilgiler vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd.Doç.Dr.Bekir Gökçen MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Isıl gıda işleme teknikleri hakkında temel bilgiye sahip olur
2Paztörizasyon ile sterilizasyonu karşılaştırabilir
3Gıda işlemede yeni yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olur
4Gıda işlemenin önemi konusunda bilinç kazanır
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Isı iletim yolları • Isı değiştiriciler • Pastörizasyon ve sterilizasyon prosesleri • Soğutma ve dondurma • Konserve üretim teknolojisi • Evaporasyon • Kurutma • Gıda işlemede yeni eğilimler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tanışma, dersin tanıtımı, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma
2Isı iletim yolları, Kondüksiyon, Konveksiyon, Radyasyon
3Isı değiştiriciler
4Pastörizasyon ve pastörizasyon ekipmanları
5Sterilizasyon ve sterilizasyon ekipmanları
6Termal ölüm süresi, D ve Z değerleri
7Gıda endüstrilerinde pastörizasyon ve sterilizasyon uygulamaları
8Ara Sınav
9Haşlama ve Kaynatma
10Konserve üretim teknolojisi
11Evaporasyon ve evaporatörler
12Kurutma
13Soğutma ve dondurma
14Ekstrüzyon
15Gıda işlemede yeni eğilimler
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Cemeroğlu B., Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005 2. Ürün İşleme Tekniği. Yağcioğlu A., Ziraat Fak. Ofset Atölyesi, İzmir-1996
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Problem Çözümü515
Tartışma717
Soru-Yanıt818
Beyin Fırtınası717
Rapor Hazırlama248
Rapor Sunma212
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma166
Okuma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)81
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1122223325535354
ÖÇ2123552533233333
ÖÇ3122232233333335
ÖÇ4123323235535553
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00