Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGT1102013272GIDA ENDÜSTRİ MAKİNALARIZorunlu122
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Gıda muhafaza ve işleme sistemleri ile bunlarla ilgili makinelerin kavranması.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Ali GÖNCÜ
Öğrenme Çıktıları
1Gıdaların temel özelliklerini ana hatlarıyla belirtmek.
2Üretimde kullanılan makineleri sıralamak.
3Ambalaj ve ambalajlama sistemleri kavrar
4Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensibini açıklamak.
5Gıda üretiminde kullanılan temel işlemleri açıklamak.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdaların korunmasında ısıl işlemler, ısı iletimi ve makineleri, x ve ultraviole ışınların tanımı ve kullanımı, mikrodalga uygulamaları, su aktivitesi, kurutma işlemleri, kurutma sistem ve ekipmanları, evaparasyon işlemleri, soğutma/dondurma sistemleri, gıdaların soğutularak/dondurularak muhafazası, kontrollü/modifiye atmosferde depolama, gıdaların diğer koruma yöntem ve sistemleri. Ayırma, yıkama, taşıma sistemleri, pastörizatör, sterilizatör, evaporatör, dehidratörler vb.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda endüstrisinde temel işlemler. Muhafaza yöntemlerine genel bakış.
2Gıda endüstrisinde tartma ve ölçme aletleri. Taşıma ve iletim düzenleri.
3Taşıma ve İletim düzenlerinden; Mekanik, pnömatik, hidrolik götürücüler
4Ön işlemler. Yıkama, ayıklama sap ayırma, kabuk soyma, çekirdek çıkarma, üretim makinelerine giriş.
5Sınıflama ilkeleri, elek sistemleri, filtrasyon, geliştirilmiş filtrasyon sistemleri. Santrifüj seperasyon ilkeleri ve seperatörler.
6Karıştırma ve karışımlama makineleri. Homojenizasyon (tam ve kısmi). Homojenizatörler
7Isıl işlem makine ve ekipmanları. Basit ısıtma sistemleri
8Ara sınav
9Kesikli ve sürekli ısı aktarım düzenleri. Borulu ve plakalı ısı değiştiriciler.
10Evaporasyon ve evaporatörler. Tekli, çoklu, borulu, plakalı, zorlamalı, karıştırmalı, vb evaporatör tipleri ve çalışma ilkeleri
11Deaeratörler, deodorizatörler.
12Kondensörler. Mikrodalgalı ısıtıcılar
13Kurutma işlemi ve dehidrasyon kavramı.
14İndirekt, direkt, dondurarak ve mikrodalga kurutucular
15Boyut küçültme makineleri Öğütücüler. Kesme makineleri, presler (kesikli-sürekli)
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1 Ayık M., 1985. Ürün İşleme Tekniği ve Makinaları. Ankara Üniversitesi Yayınları. Ankara. 2 Saldamlı İ., Saldamlı E.,2004. Gıda Endüstri Makineleri. Savaş Kitap ve Yayınevi. Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14114
Alan Gezisi122
Beyin Fırtınası14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)49
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00