Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGT1062013272GIDA KİMYASIZorunlu122
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Gıda kimyasının temelini oluşturan su, karbonhidrat, lipidler, vitaminler, mineraller. proteinler, enzimler ve su hakkında(sınıflandırma, reaksiyon, adlandırma, özellikler) öğrenciyi bilgilendirmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Serap ÖRÜNDÜ
Öğrenme Çıktıları
1Temel gıda bileşenleri ile ilgili reaksiyonları kavrayabilme
2Öğrenmiş olduğu temel bilgiler sayesinde yapacağı analizleri kavrayabilme
3Protein,lipid ve karbonhidratlar hakkında temel bilgilere sahip olabilme
4Mineraller, vitaminler, enzimler ve su hakkında temel bilgiye sahip olma
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Karbonhidratlar, proteinler, lipidler, mineraller, vitaminler, enzimler ve suyun kimyasal yapısı, genel özellikleri, gıda sanayinde önemi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş
2Karbonhidratların tanıtımı ve sınıflandırılması
3Karbonhidratların özellikleri, kimyasal yapıları
4Lipidlerin sınıflandırılması, lipidlerin adlandırılması
5Lipidlerin genel özellikleri
6Yağ benzeri maddeler
7Amino asitler ve kimyasal yapıları, sınıflandırılmaları, amino asitlerin asit-baz özellikleri
8Ara sınav
9Proteinlerin yapıları; primer,sekonder, tersiyer ve quaterner
10Proteinlerin bazı özellikleri
11Suyun kimyası, özellikleri, gıdalardaki su çeşitleri
12Su aktivitesi, su aktivitesi ve gıdaların bozulması
13Mineral maddeler, kimyasal yapısı, genel özellikleri
14Vitaminlerin genel özellikleri
15Enzimler, genel özellikleri, gıda sanayinde kullanımı
16 Final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Kimyası, Prof. Dr. Mustafa DEMİRCİ, 2016.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav177
Final Sınavı177
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma177
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma177
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)56
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1 44   44  4   4
ÖÇ2 44   54  3   4
ÖÇ3 54   44  4   4
ÖÇ4 54   44  4   4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00