Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGT1062013272 | GIDA KİMYASI | Zorunlu | 1 | 2 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda alanında eğitim gören öğrencilerin gıda maddeleri yapısındaki bileşimler bu bileşimlerin farklı durumlarda etkilenme durumları, bu etkilenme durumları sonucu oluşan değişiklikler ve bileşimlerin gıda maddesindeki önemini belirlemek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Ali GÖNCÜ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıdaların temel bileşenlerini kavrar | 2 | Gıdaların diğer bileşenlerini kavrar | 3 | Gıdalarda bulunan doğal lezzet maddelerini, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | 4 | | 5 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda kimyası ve biyokimyasının tarihçesi, kimyasal bağlar, su kimyası, su aktivitesi, pH tanımlanması, karbonhidratlar, karbonhidratların gıda maddelerindeki durumu, aminoasitler, proteinlerin sınıflandırılması. Proteinlerin denatürasyonu. Lipitler, yağ asitlerinin sınıflandırılması, gliseritler. Lipitlerde oluşan bozulma tepkimeleri. Enzimler, enzimlerin sınıflandırılması ve adlandırılması. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda kimyası ve biyokimyasının tarihçesi | | | 2 | Kimyasal bağlar | | | 3 | Su kimyası, su aktivitesi, pH tanımlanması | | | 4 | Karbonhidratlar | | | 5 | Karbonhidratların gıda maddelerindeki durumu | | | 6 | Aminoasitler, | | | 7 | Proteinlerin sınıflandırılması | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Proteinlerin denatürasyonu | | | 10 | Lipitler | | | 11 | Yağ asitlerinin sınıflandırılması | | | 12 | Gliseritler | | | 13 | Lipitlerde oluşan bozulma tepkimeleri | | | 14 | Enzimler | | | 15 | Enzimlerin sınıflandırılması ve adlandırılması | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1 DEMİRCİ Mehmet, 2006. Gıda Kimyası. Namık Kemal Üniversitesi Yayınları. Tekirdağ
2 SALDAMLI İlbilge, 2006 . Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları. Ankara
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 7 | 7 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 7 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|