Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGT1112013272GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER IZorunlu113
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Gıda işleme alanında uygulanan temel işlemleri prensipleriyle açıklayarak tanıtmak, bu işlemlerde kullanılan endüstriyel makineler konusunda bilgi vermek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd.Doç.Dr. Bekir Gökçen MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Gıda prosesleri alanında uygulanan temel işlemler konusunda bilgi sahibi olur.
2Temel işlemler ile ilgili hesaplamaları yapabilir.
3Temel işlemlerde kullanılan gıda endüstri makineleri konusunda bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
•Birimler ve boyutlar •Gıda hammaddelerinin özellikleri •Gıda bozulmalarının sınıflandırılması •Hammaddenin depolanması ve taşıması •Hammaddenin temizlenmesi, sınıflandırılması ve ayrılması •Boyut küçültme •Eleme, karıştırma, emülsiyon oluşturma, filtrasyon, çöktürme ve sedimantasyon, santrifüj ayırma işlemleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tanışma, dersin tanıtımı, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma.
2Birimler ve boyutlar.
3Hammaddenin sınıflandırılması, bulaşı kaynakları ve gıda bozulmaları.
4Hammaddenin temizlenmesi, kuru ve yaş temizleme yöntemleri.
5Sınıflandırma ve ayırma işlemleri.
6Hammaddenin soyulması ve bu işlemde kullanılan makineler
7Boyut küçültme işlemleri, gıdalarda boyut küçültme ekipmanları.
8Ara Sınav
9Eleme ve elek sistemleri.
10Gıda endüstrisinde kullanılan karıştırma sistemleri.
11Emülsiyon hazırlama.
12Filtrasyon işlemi, gıda endüstrisinde kullanılan filtrasyon sistemleri.
13Çökelme ve tortulaşma.
14Merkezkaç ayırma süreçler.
15Merkezkaç ayırma süreçler.
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Cemeroğlu B., Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005 2. Ürün İşleme Tekniği. Yağcioğlu A., Ziraat Fak. Ofset Atölyesi, İzmir-1996
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Quiz313
Derse Katılım14228
Tartışma717
Soru-Yanıt717
Takım/Grup Çalışması248
Beyin Fırtınası717
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma166
Okuma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)104
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ11 4554415555111
ÖÇ2151111311131111
ÖÇ3115554515555455
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00