Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
DUİ2042016936YÜK İŞLEMLERİ VE GEMİ STABİLİTESİ IIZorunlu244
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Yüklerin emniyetli ve uluslararası sözleşmelere uygun şekilde elleçlenmesinin öğretilmesi
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Hakan KARATAŞ
Öğrenme Çıktıları
1Yüklerin emniyetli yüklemesinin, İstifinin ve muhafazasının planlanması ve teminini bilecekler
2Yük donanımının bakım-tutumunu, ambar kapaklarının bakım-tutumunu bilecekler
3BC Kod, IMDG Kod, MARPOL 73/78 Ek III ve V ve diğer ilgili dökümanların gerekleri doğrultusunda güvenli yük elleçleme prosedürü oluşturmayı bilecekler
4Yanlış yükleme, yorgunluk ve korozyonun dökmeyük gemilerinde zarar oluşturmasından kaçınma yöntemlerini bilecekler
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yüklerin emniyetli yüklemesinin, İstifinin ve muhafazasının planlanması ve temini, Sefer sırasında ve tahliyede gözetimi. Yüklerin güvenli elleçlenmesi, istiflenmesi, muhafazası ve taşınmasına ilişkin uluslar arası kurallar, kodlar ve standartların uygulanması, Uluslar arası kurallara uygun planlar ve faaliyetler. Draft, trim ve stabilite, Kırıcı kuvvetler, eğici momentler, burucu momentler, Yükleme hattı kurallarının asgari fribord gereklilikleriyle uyum. Yük donanımındaki stresleri hesaplamak için vektör diyagramlarının kullanılması, ADB (automatic data based) ekipmanının kullanılması. Güverte kereste yükleri, Yükü teslim alma, sayma (puantaj) ve teslim etme prosedürleri, Yükün taşınması süresince gözetimi. Yük-elleçleme donanımına uygulanabilir gereklilikler, Yük donanımının bakım-tutumu, Ambar kapaklarının bakım-tutumu. Özellikle “yükün istif ve muhafazası için güvenli uygulamalar” kodunda (code of safe practice for cargo stowage and securing) tanımlanan yüklerin taşınmasına ilişkin yükleme ve boşaltma işlemleri. Ağır yüklerin yüklenmesi, istifi ve boşaltılması, Taşıma süresince yükün gözetimi, Ambarları ilaçlama yöntemleri ve güvenlik önlemleri. Terimler ve tanımlar, ISGOTT’un içeriği ve uygulaması, Petrol tankerleri işlemleri ve ilgili kirlilik önleme kuralları. Kimyasal madde tankerleri, Kimyasal madde tankerlerinde tank temizliği ve kirlilik denetimi, Sıvılaştırılmış gaz tankerleri, Sıvılaştırılmış gaz tankerlerinde yük işlemleri. Tehlikeli yüklerin taşınmasında uluslararası kurallar, standartlar, kodlar ve öneriler, Ambalajlı tehlikeli yükler, Katı dökme yükler, IMO’nun tahıl kuralları. Dökme yük gemilerinin operasyonel ve dizaynsal sınırlamaları, Dökme yük gemilerinde mevcut, yükleme, bakım ve boşaltmaya ilişkin dokümanların kullanımı. BC Kod, IMDG Kod, MARPOL 73/78 Ek III ve V ve diğer ilgili dökümanların gerekleri doğrultusunda güvenli yük elleçleme prosedürü oluşturma, Gemi ve Liman çalışanları arasında etkili iletişimin kurulması için temel gereklerin edinilmesi. Standart bir dökmeyük gemisinin önemli yapısal parçalarının eğilme ve bükülme limit değerlerine ilişkin yorum yapabilme, Yanlış yükleme, yorgunluk ve korozyonun dökmeyük gemilerinde zarar oluşturmasından kaçınma yöntemleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yüklerin emniyetli yüklemesinin, İstifinin ve muhafazasının planlanması ve temini, Sefer sırasında ve tahliyede gözetimi.
2Yüklerin güvenli elleçlenmesi, istiflenmesi, muhafazası ve taşınmasına ilişkin uluslar arası kurallar, kodlar ve standartların uygulanması, Uluslar arası kurallara uygun planlar ve faaliyetler.
3Draft, trim ve stabilite, Kırıcı kuvvetler, eğici momentler, burucu momentler, Yükleme hattı kurallarının asgari fribord gereklilikleriyle uyum.
4Yük donanımındaki stresleri hesaplamak için vektör diyagramlarının kullanılması, ADB (automatic data based) ekipmanının kullanılması.
5Yük donanımındaki stresleri hesaplamak için vektör diyagramlarının kullanılması, ADB (automatic data based) ekipmanının kullanılması.
6Yük-elleçleme donanımına uygulanabilir gereklilikler, Yük donanımının bakım-tutumu, Ambar kapaklarının bakım-tutumu.
7Özellikle “yükün istif ve muhafazası için güvenli uygulamalar” kodunda (code of safe practice for cargo stowage and securing) tanımlanan yüklerin taşınmasına ilişkin yükleme ve boşaltma işlemleri.
8Ağır yüklerin yüklenmesi, istifi ve boşaltılması, Taşıma süresince yükün gözetimi, Ambarları ilaçlama yöntemleri ve güvenlik önlemleri.
9Terimler ve tanımlar, ISGOTT’un içeriği ve uygulaması, Petrol tankerleri işlemleri ve ilgili kirlilik önleme kuralları.
10Kimyasal madde tankerleri, Kimyasal madde tankerlerinde tank temizliği ve kirlilik denetimi, Sıvılaştırılmış gaz tankerleri, Sıvılaştırılmış gaz tankerlerinde yük işlemleri.
11Tehlikeli yüklerin taşınmasında uluslararası kurallar, standartlar, kodlar ve öneriler, Ambalajlı tehlikeli yükler, Katı dökme yükler, IMO’nun tahıl kuralları.
12Dökme yük gemilerinin operasyonel ve dizaynsal sınırlamaları, Dökme yük gemilerinde mevcut, yükleme, bakım ve boşaltmaya ilişkin dokümanların kullanımı.
13BC Kod, IMDG Kod, MARPOL 73/78 Ek III ve V ve diğer ilgili dökümanların gerekleri doğrultusunda güvenli yük elleçleme prosedürü oluşturma, Gemi ve Liman çalışanları arasında etkili iletişimin kurulması için temel gereklerin edinilmesi.
14Standart bir dökmeyük gemisinin önemli yapısal parçalarının eğilme ve bükülme limit değerlerine ilişkin yorum yapabilme, Yanlış yükleme, yorgunluk ve korozyonun dökmeyük gemilerinde zarar oluşturmasından kaçınma yöntemleri.
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders notları ve sunumlar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)111
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ13    454 55 44445
ÖÇ23    454 55 44445
ÖÇ33    454 55 44445
ÖÇ43    454 55 44445
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00